Tholen – De eerdere oproep van Ton IJsseldijk bij BioJournaal om een opvolger te vinden voor zijn bedrijf Sallands Ambachtsbrood leidde wel tot belangstelling, maar uiteindelijk niet tot een volledige overname. De reden: de marktplaatsen in Deventer en Zutphen, jarenlang de ruggengraat van het bedrijf, blijken niet overdraagbaar te zijn aan een eventuele nieuwe eigenaar. IJsseldijk heeft daarom besloten zijn onderneming gecontroleerd af te bouwen en op kleine schaal door te gaan.
© Sallands Ambachtsbrood
In oktober liet de 68-jarige bakker via BioJournaal weten te stoppen met zijn bedrijf, dat hij samen met zijn vrouw en zoon runde. Aanleiding was het vertrek van zijn zoon naar het buitenland. IJsseldijk hoopte dat een andere ondernemer het stokje zou willen overnemen. "Er is nog steeds volop vraag naar desem," zei hij destijds. "Het zou zonde zijn als het stopt."
Belangstelling, maar geen overname
Die oproep bleef niet zonder reactie. "We hadden een kandidaat die wel het een en ander wilde," vertelt IJsseldijk in een update. "Maar bij navraag bij de gemeente bleek dat de markten niet overdraagbaar zijn. Ze worden via loting toegekend." Daarmee viel een belangrijk deel van de bedrijfswaarde weg. De twee vaste markten in Deventer en Zutphen waren juist de plekken waar Sallands Ambachtsbrood zijn klantenkring had opgebouwd.
Omdat de markten niet mee overgenomen konden worden, besloot IJsseldijk ze volledig af te stoten. "Dat betekent dat ze qua verkoop geen waarde hebben voor een opvolger," licht hij toe. "En zonder die markten ziet het plaatje er heel anders uit."
Afbouw in plaats van abrupt stoppen
In plaats van per direct te stoppen, kiest IJsseldijk nu voor een geleidelijke afbouw. De bakkerij wordt ingekrompen, het assortiment versimpeld en de productie teruggebracht. "We hebben besloten om twee dagen per week te gaan bakken, op woensdag en donderdag, voor de liefhebbers van ons brood," zegt hij. Het brood kan dan worden afgehaald bij een beperkt aantal verkooppunten.
© Sallands Ambachtsbrood
In eerste instantie wilde hij het aantal bakdagen terugbrengen naar één, maar er bleek nog zoveel vraag te zijn dat dat niet genoeg was. Een gepensioneerd medewerker, die de afgelopen jaren ook al meehielp, bleek bereid te zijn om bij het bakken te ondersteunen. "Hij weet precies hoe het allemaal werkt. Ik ben blij dat hij dit wil doen. Daardoor ontstaat er weer wat meer ruimte in mijn hoofd."
Kleiner verder
Met het wegvallen van de markten is de productie wel wat kleiner geworden. Daarmee verdwijnt een deel van de schaal en logistiek, maar blijft de kern overeind: ambachtelijk desembrood, gebakken met biologische grondstoffen.
Volgens IJsseldijk past deze oplossing beter bij zijn levensfase. "Ik word 69. Volledig doorgaan was geen optie meer." De gecontroleerde afbouw geeft rust. "Misschien is dit wel het beste proces. Ik heb er vrede mee."
Kennis blijft beschikbaar
Hoewel een overname van het bedrijf als geheel van de baan is, sluit IJsseldijk niet uit dat zijn kennis en ervaring in de toekomst nog elders van waarde kunnen zijn. "Wie weet kan ik de opgedane kennis die we in huis hebben nog een keer te gelde maken," zegt hij.
Voor nu ligt de focus op afronden en vereenvoudigen. "Eerst dit afhandelen," aldus de bakker. Wat daarna komt, ziet hij later wel. Zoals hij eerder al zei: als een hoofdstuk wordt afgesloten, ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen.
Voelt als waardering
Hoewel het niet gelukt is om een overnamekandidaat te vinden, heeft Ton er een goed gevoel bij. "We hebben jarenlang met plezier gebakken en een trouwe klantenkring opgebouwd," zegt hij. "Dat mensen om ons brood blijven vragen, ook nu we afschalen, voelt als waardering."
Sallands Ambachtsbrood verdwijnt daarmee niet volledig van het toneel, maar krijgt een bescheidener vervolg. Geen overname en geen ambities om op de oude schaal door te gaan, maar nog wel ambachtelijk biobrood uit de oven. Het stokje wordt niet doorgegeven, maar het vuur in de oven blijft wel branden, zij het op kleinere schaal.
Voor meer informatie:
Ton IJsseldijk
Sallands Ambachtsbrood
Ikkinksweg 2
7434 PJ Lettele
Tel: +31 (0)6 13932365
[email protected]