Op 25 november maakten BioForum een evaluatie van het project Tweespan, tijdens het event 'Smaakvolle lokale ingrediënten' van Flanders' FOOD. Alle projectpartners deelden hun bevindingen na twee jaar Tweespan.
Het project Tweespan onderzoekt hoe de keten kan samenwerken rond de biologische teelt en verwerking van lokale eiwithoudende gewassen. Einddoel was een biologisch en innovatief basisproduct waarmee consumenten en lokale foodservices creatief aan de slag kunnen.
© BioForum
In een volle zaal getuigde biologisch voedingsbedrijf La Vie Est Belle dat het technologisch mogelijk is om meer plantaardig eiwit te verwerken, getuige producten die in prototype reeds ontwikkeld werden. Zelf maakten ze de afgelopen jaren onder meer falafels en falafelburgers, crunchy pea bites en een nieuwe hummus op basis van gele erwt. Dat deden ze in het kader van Tweespan, maar ook andere projecten rond lokale eiwitten.
Wel benadrukten sprekers Stefaan Deraeve (La Vie Est Belle) en onderzoeker Bart Van Droogenbroeck (ILVO Food Pilot) dat er nood is aan meer samenwerking binnen de keten, aan gerichte communicatie naar consumenten en doorheen die keten, en ook aan minimale volumes voor naoogstbehandeling, verwerking en distributie. Verder moet er nog meer onderzoek gebeuren naar minder verwerkte grondstoffen. Momenteel worden er veel eiwitrijke producten ontwikkeld op basis van isolaten en concentraten, die niet worden gemaakt in Vlaanderen.
Dat bracht de sessie naar de teelten. Spreker Karel Dewaele van de Vlaamse biologische telersgroep Biograno heeft al zes jaar ervaring met eiwitrijke teelten en wees op enkele duidelijke voordelen. Het belangrijkste is dat peulvruchten hun eigen stikstof uit de lucht kunnen halen, wat van belang is voor een goede productie. Deze teelten springen spaarzaam om met stikstof, laten dat achter voor de volgende teelt en vormen een goede voorteelt voor granen. Granen en vlinderbloemigen vullen elkaar goed aan.
Voorlopig brengen de teelten nog veel risico's met zich mee en is afzet nog onzeker, mede ook door lage importprijzen. Daar komt opnieuw het belang aan samenwerking naar voor, een lokale 'tweespan' die samen aan de kar trekt en liefst nog een meerspan. Karel Dewaele: "In het begin was er bij ons ook twijfel. Het is dankzij een bedrijf als La Vie Est Belle dat erin geloofde en bereid was zijn nek uit te steken, dat we het toch durfden te proberen en er vertrouwen in hadden".
Volgens La Vie Est Belle op hun beurt is de 'Eiwittransitie' dan weer méér dan een 'transitie van eiwit' en is 'lokaal' meer dan enkel een geografisch begrip. Deraeve: "Het gaat over duurzaamheid anders positioneren in een ruimer ketenverhaal, over mensen met respect voor elkaar, over sámen eiwitrijke producten in de markt zetten en samen communiceren. Als meer partijen er op die manier aan zouden meewerken, zou het al veel meer kans hebben op slagen".
Het project Tweespan loopt nog tot maart 2026.
Voor meer informatie:
BioForum
+31 (0)3 2869278
[email protected]
www.bioforum.be