Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denemarken investeert €170 miljoen in plantaardig en biologisch voedsel

Op 20 en 21 oktober vond in Kopenhagen de Plant Food Summit plaats. "Meer dan 400 afgevaardigden uit verschillende schakels van de toeleveringsketen waren aanwezig om de noodzaak van een meer plantaardig dieet te bespreken", schrijft Elise Bijkerk, Directeur Marktontwikkeling bij BioNederland, op LinkedIn.

© Elise Bijkerk

Op LinkedIn deelt Elise Bijkerk ook haar belangrijkste inzichten:

"Biologisch en plantaardig zijn in veel Deense voorbeelden met elkaar verweven. De behoefte aan meer planten hangt automatisch samen met de manier waarop deze planten worden gekweekt en hoe de bodem wordt behandeld."

"Fabrice DeClerck, wetenschappelijk directeur van EAT, deelde de belangrijkste feiten van het laatste EAT lancet-rapport dat met wetenschappelijk bewijs aantoonde waarom een plantaardig dieet in de eerste plaats beter is voor je eigen gezondheid en vervolgens ook beter voor de gezondheid van de planeet."

"Om vooruitgang te boeken in de plantaardige en biologische sector heb je een gedurfde visie nodig. Denemarken loopt voorop en is de eerste ter wereld die een subsidie ​​voor plantaardig voedsel van € 170 miljoen tot 2030 heeft ingesteld om de transitie naar een meer plantaardige voeding te ondersteunen, waarvan 50% biologisch moet zijn."

"Samenwerken in deze transitie is essentieel. Begrijp elkaars behoeften en pijnpunten en werk toe naar gemeenschappelijke oplossingen die ook economisch haalbaar zijn."

"Zo'n 20 jaar geleden werden gedurfde stappen gezet op culinair gebied toen het New Nordic-dieet werd gecreëerd door chef-koks, voedingsdeskundigen en wetenschappers om het Scandinavische dieet aantrekkelijker te maken. Deze gedurfde visie werd ook getoond tijdens een reis naar het Copenhagen Hospitality College; een hogeschool die de beste vakkookschool ter wereld wil zijn. Hun nieuwe hoogtepunt is een gloednieuwe cursus genaamd 'plant-based culinary arts'. Samen met de studenten kregen we les over alle verschillende kolen, en hun smaakprofielen. Wat een prachtige manier om de kracht van planten te vieren."

"Alle voorbeelden laten zien dat visie, educatie en inspiratie de basis vormen voor een transitie naar een duurzamer voedselsysteem", aldus Elise Bijkerk.

Bron: Elise Bijkerk, LinkedIn

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer