Tholen - Op 1 januari 2026 bestaat Foekje's Eko Food precies 12,5 jaar. Een mijlpaal voor een bedrijf dat volledig draait op biologisch koken, seizoensgebonden ingrediënten en een diepe overtuiging dat voeding begint bij de aarde. Eigenaresse Foekje Vellema zoekt al haar hele leven de verbinding tussen natuur, voeding en mensen. Haar verhaal begint niet bij de start van haar bedrijf, maar veel eerder in natuurvoedingswinkels, op een biodynamische tuinderij en zelfs bij een geitenboerderij.
© Anouk van Akkeren-Graumans | BioJournaal.nl
De keuze voor volledige biologische catering ligt voor Foekje diep in haar biografie verankerd. "Na de middelbare school wilde ik naar Warmonderhof," vertelt ze. "Ik was niet antroposofisch opgegroeid, maar ik had een enorme zwak voor de gezondheid van de aarde." Ze koos uiteindelijk andere paden, maar de biologische landbouw bleef terugkomen.
Tijdens een omscholingstraject biodynamische landbouw aan de Kraaybeekerhof kwam ze tot de conclusie dat werken in de landbouw niet aan haar besteed is. "Toen realiseerde ik me: ik ben geen 80-uur-per-week-tuinder. Maar wel wilde ik mijn inspiratie over de biologische landbouw doorgeven. Ik ben dat gaan doen in een natuurvoedingswinkel. Grappig genoeg maak ik nu in de zomer ook weken van 80 uur als zzp-er."
In de natuurvoedingswinkel merkte ze dat klanten niet alleen meer wilden weten over de landbouw, maar ook over onbekende producten. Ze hadden behoefte aan uitleg. "Mensen vroegen: wat doe je met gierst? Wat maak je met miso? Dat vond ik geweldig, ik ging er zelf mee koken, zo kon ik leren en experimenteren." Ze kookte dagelijks, ook tijdens periodes van reizen en klussen in Frankrijk, waar ze gevraagd werd om voor grote groepen te koken. Later werd ze gevraagd op een conferentiecentrum voor vegetarische catering: het startpunt voor haar nieuwe carrière als biologische cateraar.
© Anouk van Akkeren-Graumans | BioJournaal.nl
Van pizza's uit de houtoven tot retraites en festivals
Het bedrijf, dat vandaag 12,5 jaar bestaat, is breed en flexibel. In de zomer is de houtgestookte pizzaoven een groot onderdeel van Foekje's werk. "Dan ga ik naar feesten en partijen en maak ik pizza's of complete maaltijden uit die oven." Daarnaast kookt ze voor retraites en opleidingen en verzorgt ze lunches, bars bij lezingen, of kleinschalige catering voor groepen.
Maar Foekje draait haar hand ook niet om voor grote evenementen "Op festivals heb ik voor meer dan 300 mensen gekookt, samen met een team van 13 mensen. Dat vraagt ander werk: managen, schakelen, een veldkeuken opbouwen. Maar ik vind het prachtig om met een groep mensen een maaltijd neer te zetten waar iedereen blij van wordt."
Ze werkt met een vaste poule van zelfstandige koks en helpers door het hele land. "Er zit zoveel talent tussen. Het is mooi om mensen daarin te laten stralen."
© Foekje's Eko Food
Uitdagingen en groei
Zoals veel ondernemers kijkt Foekje terug op de nodige uitdagingen. De coronaperiode was zwaar. "Alles viel weg. Ik heb toen allerlei werk gedaan: schoonmaken, achter de kassa bij de HEMA, chaufferen via YoungOnes. Niet altijd leuk, maar wel leerzaam om bij andere bedrijven achter de schermen te kijken." Ook kampte ze twee keer met een frozen shoulder, waardoor ze tijdelijk niet kon werken.
Toch zijn de hoogtepunten minstens zo indrukwekkend. Het grote festival waar ze jaarlijks terugkomt, noemt ze 'magisch'. "In tweeënhalf uur met dertien mensen een maaltijd voor driehonderd mensen maken, in een veldkeuken die speciaal is opgebouwd en dan zien dat iedereen er blij mee is… dat is fantastisch." Ook vond ze het bijzonder om op de Kraaybeekerhof te mogen koken, de plek waar haar biodynamische opleiding begon.
De vraag naar biologische catering is volgens Foekje gegroeid, net zoals de dieetwensen, al kan ze daar goed mee uit de voeten. "Biologisch, glutenvrij, lactosevrij en vegan koken is echt goed mogelijk. Vaak kook ik bijna standaard glutenvrij en lactosevrij. Dan kan iedereen alles eten."
© Foekje's Eko Food
"Ik ga door zolang het gaat"
Foekje is inmiddels 60, maar over stoppen denkt ze niet. "Catering is geen bedrijf dat je zomaar overdraagt," zegt ze. "Het is zo verweven met wie ik ben en wat ik belangrijk vind." Wel schakelt ze bij fysiek zwaar werk soms hulp in. "Voor een groot festival vraag ik mijn zonen erbij voor het sleep- en sjouwwerk. Maar ik heb nog veel energie, dus het voelt niet alsof ik moet nadenken over stoppen. Ik hoop zelfs op meer grote klussen waarin je als team iets neerzet. En ik zou meer bij retraites willen koken. Als je meerdere dagen met een groep meegaat en onderdeel wordt van het proces, krijgt je koken meer diepgang. Die verbinding vind ik heel mooi."
Foekje's Eko Food is daarmee veel meer dan catering: het is een onderneming gebouwd op liefde voor natuur, mensen en biologische landbouw en het ziet ernaar uit dat Foekje daar voorlopig nog lang mee doorgaat.
Voor meer informatie:
Foekje Vellema
Foekje's Eko Food
Koningin Julianalaan 43
3956 XK Leersum
06-51576056
[email protected]
www.foekjesekofood.nl