Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Buijs, Island Berry:

"Hangcultuur kan potentie van steeds populairdere cranberry mooi invullen"

Tholen - Cranberry's lijken van meer en meer populariteit te genieten. Dit product, dat voor velen veelal lang bekend was als een bijgerecht tijdens de viering van Thanksgiving of Kerst in de Verenigde Staten, staat echter al sinds 2011 centraal bij Island Berry. Op een perceel onderaan de Texelse duinen werd het bedrijf ruim tien jaar geleden kleinschalig gestart. Zevenduizend stekken gingen destijds handmatig de grond in, waarna het jaren duurde voordat het veld volledig was bedekt.

© Island Berry

"Inmiddels kunnen we mooie oogsten realiseren, waarbij we naast de traditionele teelt in vollegrond zes jaar geleden ook gestart zijn met hangcultuur. Helaas hebben we besloten hiermee te stoppen, maar ik voorzie hier nog altijd een groot potentieel voor", vertelt Jan Buijs, die Island Berry samen met zijn vrouw runt.

"Cranberry's groeien langzaam, en ze kunnen absoluut niet concurreren met gras of onkruid. Dat maakt de teelt kwetsbaar en zeer uitdagend, maar ook bijzonder", steekt hij van wal. Het bedrijf is een van de slechts acht cranberryteeltbedrijven in Nederland, met het grootste bedrijf op Terschelling. Voor Island Berry ziet de nieuwe oogst er echter positief uit. "Dit voorjaar verliep uitzonderlijk goed, in tegenstelling tot het jaar ervoor, toen nat en koud weer de bijen en hommels nauwelijks liet vliegen. De bloeiperiode van 2025 was juist ideaal. Daardoor kon er al in september worden geoogst, opvallend vroeg voor cranberry's."

© Island Berry

Verse verkoop doet het bedrijf niet. "De totale productie is bewust bescheiden en wordt lokaal afgezet. Direct na de oogst gaan de bessen naar Landgoed De Bonte Belevenis, de verwerker op hetzelfde terrein. Daar worden ze diepgevroren en later verwerkt tot verschillende Texelse producten."

Lokale markt, groeiende belangstelling
De producten worden vooral verkocht via de winkel en webshop van De Bonte Belevenis. "Maar veel toeristen nemen cranberryproducten mee naar huis, waardoor het Texelse bessenverhaal zich alsnog buiten het eiland verspreidt." Jan ziet dan ook dat er steeds meer interesse komt. "De belangstelling voor cranberry's groeit al jaren. Waar het vroeger vooral een seizoensproduct was rond de feestdagen, zijn cranberry's tegenwoordig jaarrond populair, in zowel voedingsmiddelen als gezondheidsproducten. Je ziet ze zelfs in apotheken en drogisterijen. Die trend helpt natuurlijk mee."

© Island Berry

Hangcultuur
Wat hierbij kan helpen zijn mogelijkheden via hangcultuur. "Daar zijn we zelf zes jaar geleden mee gestart en we hebben hier ook veel onderzoek naar gedaan. Deze verticale teelt, vergelijkbaar met aardbeienstellingen, maakte het mogelijk om watergift en mineralen zeer precies te sturen. De planten hangen aan beide zijden van de stellingen over en produceren lange, gezonde scheuten met stevige bessen." Hoewel de hangcultuur met succes is doorontwikkeld, richt Island Berry zich vanaf komend jaar echter weer uitsluitend op de grondteelt. We wonen inmiddels niet meer op Texel en het bedrijf op afstand runnen is lastig", geeft hij als reden aan. "Daarom gaan we vanaf komend jaar verder met alleen de vollegrondsteelt, die minder arbeidsintensief is."

Cursussen en trainingen
Zelf probeert Jan hieraan bij te dragen door middel van het opzetten van trainingen en cursussen over de cranberryteelt. "Deze hebben we recent ontwikkeld. Ik heb een bedrijfseconomische achtergrond, dus hierbij nemen we uiteraard ook het economische verhaal mee. Dat hoort er wat mij betreft gewoon bij en inmiddels hebben we al contact met een aantal scholen. We hopen dat er een aantal gepassioneerde telers zijn die we kunnen motiveren. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. De drempel is hoog, maar we hopen ons steentje op deze manier toch bij te kunnen dragen aan de toekomst van de cranberryteelt."

© Island Berry

Voor meer informatie:
Jan Buijs© Jannick Flach | BioJournaal.nl
Island Berry
[email protected]
www.islandberry.nl

Gerelateerde artikelen → Zie meer