Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FAVV lanceert “Food Hygiene Rating”

Vernieuwde toepassing biedt meer transparantie in de voedselveiligheid van Belgische handelszaken

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) lanceert op 4 november de "Food Hygiene Rating" (FHR). Met deze vernieuwde en gebruiksvriendelijke toepassing kunnen consumenten op een eenvoudige manier de inspectieresultaten raadplegen van voedingszaken die hun producten rechtstreeks aan de consument leveren zoals restaurants, traiteurs, bakkers, slagers en voedingswinkels. De publicatie van de resultaten draagt bij tot een groter consumentenvertrouwen in de Belgische voedselveiligheid. Het FAVV werkte tijdens de ontwikkeling van de toepassing nauw samen met alle betrokken sectoren en belangenorganisaties voor consumenten en ondernemingen in de voedselketen.

© Liv Friis Larsen | Dreamstime

Dankzij een moderne zoekmotor, locatie-gebaseerde functies en een interactieve kaartweergave kunnen burgers snel en eenvoudig nagaan hoe een onderneming scoort op vlak van voedselveiligheid. De toepassing is beschikbaar op computer, tablet en smartphone.

"Voedselveiligheid begint bij toegankelijke informatie voor iedereen," zegt Christine Romeyns, Gedelegeerd Bestuurder van het FAVV. "Met de Food Hygiene Rating bieden we burgers meer transparantie, versterken we het vertrouwen in de Belgische voedselketen en stellen we consumenten in staat om weloverwogen keuzes te maken."

Eén toepassing, meerdere doelgroepen
De Food Hygiene Rating vervangt het huidige FOODweb wat betreft de gepubliceerde inspectieresultaten en brengt tal van verbeteringen. Naast consumenten is de toepassing ook interessant voor ondernemingen, lokale besturen, politiediensten en FAVV-medewerkers.

Ondernemingen kunnen bijvoorbeeld nagaan of hun leveranciers beschikken over een toelating of een erkenning en dus gekend zijn bij het FAVV. Voor inspecteurs betekent de toepassing een snellere toegang tot relevante informatie wanneer ze op het terrein aan het werk zijn.

"We willen de interactie met het FAVV eenvoudiger, transparanter en efficiënter maken voor iedereen die een rol speelt in de voedselketen, van producent tot consument.", besluit Christine Romeyns.

De digitale toekomst van het FAVV
FHR is de eerste concrete realisatie binnen het programma "Digitale Transformatie FAVV-AFSCA", dat het FAVV de komende jaren volledig digitaal wil transformeren. De toepassing wordt gefinancierd via een Europese subsidie in het kader van het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht.

FHR is terug te vinden op de website van het FAVV:

Federaal minister David Clarinval: "Deze toepassing zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk toegang krijgt tot betrouwbare en objectieve informatie over de voedselveiligheid van de voedingszaken die men bezoekt. Deze transparantie vormt een echte meerwaarde voor consumenten, die bijvoorbeeld de beoordeling van hun bakker kunnen raadplegen. Het is ook een erkenning voor de professionals die zich elke dag inzetten om de regels na te leven en de veiligheid van de levensmiddelen die zij aanbieden te waarborgen."

Bron: FAVV

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer