Tholen - Tien jaar geleden besloot slager Chris Dammers zijn droom waar te maken: een eigen biologische slagerij 'Uw Biologische Slager'. Wat begon met een kleine verkoopwagen en twee vierkante meter opslagruimte, groeide in tien jaar tijd uit tot een solide bedrijf met een eigen productie in Zutphen en vaste markten in Den Bosch, Scheveningen en Amsterdam. "Na een hoop bloed, zweet en tranen heb ik iets moois neergezet", zegt hij. "Nu is het tijd om lekker te genieten en met plezier door te gaan."
© Chris Dammers
Dammers leerde het vak van jongs af aan. Als kleine jongen ging hij al met zijn vader mee om koeien op te halen bij boeren in de regio. "Dat was mijn eerste kennismaking met het ambacht." Na stages bij verschillende slagerijen, kwam hij terecht bij Harm-Jan Hovenkamp in Zutphen. "Dat was mijn eerste ervaring met biologisch vlees en de gedachte daarachter: meer zorg en aandacht voor het dier, biologisch voer, meer ruimte en balans. Dat voelde voor mij direct goed."
Van leerling tot ondernemer
Na jaren in loondienst bij onder meer Natuurslagerij Rob Rijks in Lettele, waar hij ruim tien jaar werkte, besloot Dammers in 2015 de stap naar het ondernemerschap te zetten. "Mijn droom was altijd een eigen zaak. Met steun van mijn vrouw Ellen ben ik gewoon begonnen: een gehuurde verkoopwagen, een kleine opslag en veel ambitie. Alles inkopen bij biologische leveranciers, elke week de markt op. Dat was hard werken, maar ik kreeg er zoveel energie van."
© Chris Dammers
Het ombouwen van zijn eigen pand tot productieruimte
Zijn aanpak bleek succesvol. "Toen ik mijn eigen pand kon kopen en de productie kon opstarten, ging het pas echt lopen. We verdubbelden, verdriedubbelden zelfs. Na vijf jaar kocht ik een nieuwe verkoopwagen en ook dat zorgde weer voor verdubbeling. Inmiddels zijn we een gevestigde naam, maar ik wil geen fabriek worden. Groot geworden door klein te blijven – dat is precies wat ik wil."
"Voor mij is biologisch niet meer dan normaal"
Vanaf het begin koos Dammers bewust voor biologisch. "Voor mij is biologisch vlees eigenlijk niet meer dan normaal. Dieren die meer ruimte hebben, goed voer krijgen en rustig leven – zo hoort het gewoon. Als je dat met eigen ogen ziet bij de boer, dan snap je waarom het verschil zo groot is."
De kwaliteit van het vlees begint volgens hem bij de relatie met de leverancier. "Je leert elkaar kennen. Ze weten wat ik zoek, ik weet wat ze leveren. Als je netjes betaalt, krijg je nette spullen. Dat is eerlijk werken. En klanten proeven dat. Die waardering, dat is waar ik het voor doe."
© Chris Dammers
De oude verkoopkar van Uw Biologische Slager op de biologische markt in Den Bosch
De markt als ontmoetingsplek
Waar veel slagers kiezen voor een winkel, voelt Dammers zich thuis op de markt. "Op de markt gebeurt het. Klanten worden vrienden, collega's worden maatjes. Drie keer per week staan we er met plezier. Dat zijn onze uitjes. Mensen waarderen dat persoonlijke contact en dat ambachtelijke product – vlees met een verhaal."
De belangstelling voor goed vlees blijft volgens hem groeien. "Mensen kiezen steeds bewuster. Uit eten is duur geworden, maar een goed stukje biologisch vlees thuis is betaalbaar en smaakvol. En ze merken het verschil – niet alleen in smaak, maar ook in het gevoel dat het goed zit."
"Ik wil doen wat ik leuk vind, niet wat het meeste oplevert"
Hoewel het bedrijf de afgelopen jaren sterk is gegroeid, houdt Dammers vast aan zijn eigen tempo. "Ik ben een keer benaderd door een supermarktketen, maar dat is niks voor mij. Ik wil doen wat ik leuk vind: op de markt staan, contact met klanten, mooie producten maken. Niet te groot, niet te klein – gewoon genieten."
© Chris Dammers
Na twee dagen voorbereiden staat Chris drie dagen op de markt, daar waar klanten vrienden worden
Zijn grootste zorg ligt bij de toekomst van het ambacht. "Er zijn steeds minder slagers die overgenomen worden, en weinig jonge mensen die het vak nog kiezen. Vroeger moest je goodwill betalen om een zaak over te nemen, nu zie je dat bedrijven soms zelfs geld toegeven om iemand te vinden die het wil voortzetten. Als je dan 5000 euro krijgt om een slagerij over te nemen, zegt dat wel iets over hoe moeilijk het is geworden om opvolgers te vinden."
Daarnaast is personeelsbehoud een uitdaging. "Je moet zorgen dat je personeelsbestand stabiel blijft, dat mensen met plezier naar hun werk komen en dat er weinig verloop is. Dan voorkom je dat het te veel wordt en je het niet meer kunt behappen en hoef je niet constant bezig te zijn met het vinden van personeel."
Chris vervolgt: "Ik zou er graag meer tijd voor nemen om leerlingen te begeleiden, maar daar is het werk te intensief voor. De dagen zijn lang, van half vijf 's ochtends tot 's avonds laat, maar het is het waard. Je moet gas geven, maar je krijgt er ook veel voor terug."
© Chris Dammers
Na vijf jaar liet Chris een nieuwe verkoopwagen bouwen die perfect aansluit bij zijn wensen.
Toekomst in eigen hand
Als Dammers vooruitkijkt, hoopt hij vooral dat het bedrijf zijn karakter behoudt. "Over vijf of tien jaar hoop ik dat we nog steeds in dezelfde setting werken, met plezier in het vak. Misschien dat mijn zoon dan het stokje overneemt en ik iets meer op de achtergrond kan blijven, meer bezig met kwaliteitscontrole en klantencontact. Een vaderlijke rol, zeg maar."
Zijn wens is duidelijk: dat het ambacht blijft bestaan. "Ik hoop dat jonge mensen weer ontdekken hoe mooi dit vak is. Slager zijn is werken met je handen, met respect voor het dier en liefde voor het product. Dat gevoel wil ik blijven doorgeven – want dat is waar het allemaal mee begon."
Voor meer informatie:
Chris Dammers
Uw Biologische Slager B.V.
Dijkstraat 4
7205 AG Zutphen
06-23624602
[email protected]
www.uwbiologischeslager.nl