De Amsterdamse Bio-diversiteitsweken zijn van start: in oktober en november proef je bij diverse Amsterdamse restaurants hoe lekker biologisch voedsel smaakt. Dit initiatief van de gemeente Amsterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Dutch Cuisine.
Dutch Cuisine is trekker van het horeca-programma 'Biodiversiteit op je Bord'. Door deze samenwerking vergroten we het bewustzijn over de impact van eten op de natuur en ondersteunen we ondernemers onder andere bij duurzamere inkoop en publiekscommunicatie. Samen laten we zien dat duurzaam, lekker en natuurinclusief eten hand in hand gaan.
© Natalia Oskanova | Dreamstime
De volgende Amsterdamse restaurants doen mee aan de bio-diversiteitsweken:
- Bloem Eten en Drinken, Entrepotdok 36

- Café de Ceuvel, Korte Papaverweg 4
- De Nieuwe Mensa, Campus Roeterseiland
- ELO Food Based, Admiraal de Ruijterweg 331h
- Forteiland Pampus
- FYR, Czaar Peterstraat 21
- Mediamatic / Testtafel Leo, Dijksgracht 6
- Morris & Bella, Nova Zemblastraat 586
- Novotel, Europaboulevard 10
- Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179
- Peter Pan Kookstudio, Nieuwe Hemweg 6S
- Remouillage, Trompenburgstraat 111
- Restaurant Amstelle, Joan Muyskenweg 20
- Rose & Vanilla, Eerste Constantijn Huygensstraat 74
- Studio K, Timorplein 62
- Venus & Adonis, Prinsengracht 274
Doelstelling
Amsterdam wil een stad zijn waar goed eten ook goed is voor de wereld om ons heen. Daarom heeft de gemeenteraad in de Uitvoeringsagenda Voedselstrategie 2023-2026 de doelstelling vastgesteld dat 25% van het voedsel in de stad regionaal en duurzaam geproduceerd voedsel moet zijn. Deze ambitie is gebaseerd op de toekomstvisie Re-rooting the Dutch food system van Ymke de Boer (Wageningen Universiteit).
Keurmerk
Uit onderzoek van onder andere de HvA blijkt dat het beoogde duurzame effect niet automatisch wordt bereikt door uitsluitend voedsel uit de regio te eten. Daarom scherpt de gemeente het beleid aan met de inzet van het keurmerk voor biologisch voedsel, in combinatie met doelen voor meer plantaardig eten en minder voedselverspilling.
Ketencontrole
Een belangrijk verschil tussen het biologische keurmerk en andere voedselkeurmerken is dat het hele productieproces wordt gecontroleerd. Er geldt een Europese wet en een onafhankelijk controlesysteem (in Nederland via stichting SKAL). Dat maakt het anders dan keurmerken als 'regeneratief' of 'natuurinclusief', waarvoor geen officiële regels bestaan.
Voordelen
Biologische landbouw gebruikt geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of genetische modificatie. Dit zorgt voor schonere lucht en water en meer biodiversiteit en voorkomt uitputting van de bodem. Ook draagt het bij CO₂-reductie, zoals blijkt uit het rapport Het perspectief van biologische landbouw van het ministerie van LNV.
Voor meer informatie:
Dutch Cuisine
Postbus 386
6710 BJ Ede
06 469 160 69
[email protected]
www.biodiversiteitopjebord.nl