Tholen - Na ruim vijftien jaar stopt Ton IJsseldijk (68) met zijn bedrijf Sallands Ambachtsbrood. De bakker uit het buitengebied van Deventer bouwde samen met zijn vrouw en zoon een vaste klantenkring op met zijn 100% desem- en speltbroden, verkocht op de markten van Zutphen en Deventer. Nu zijn zoon aan het eind van het jaar naar Indonesië emigreert, valt het doek voor de ambachtelijke bakkerij – tenzij een nieuwe ondernemer zich aandient. "Het zou mooi zijn als iemand zegt: 'Dit past bij mij', dat het doorgaat in andere handen", zegt Ton.
© Sallands Ambachtsbrood
Van familiebedrijf tot marktsucces
Bakken zit Ton in het bloed. Zijn vader had ook al een reguliere bakkerij, die Ton in de jaren tachtig overnam. Maar bleek uiteindelijk toch niet het leven te zijn dat hij voor zichzelf voor ogen had. "Zes dagen per week, veel nachtwerk. Dat leven wilde ik niet meer", vertelt hij. Na een periode van werk in binnen- en buitenland begon hij in 2009 opnieuw, dit keer op kleinere schaal, met een houtoven achter het huis.
"Dat zat in mijn hoofd en dat heb ik toen gebouwd. Langzaam groeiden we. Eerst kleine oplages, veel sjouwen en regelen, maar uiteindelijk kregen we vergunning voor twee markten. Sindsdien loopt het als een trein."
De houtoven maakte later plaats voor een elektrische, toen de productie toenam. "De kenners proefden wel verschil, maar 95% van de mensen niet. En het werd gewoon te zwaar om elke vrijdag tot laat in de avond hout te stoken."
100% desem en ambacht
Sallands Ambachtsbrood richtte zich vanaf het begin op de biologische markt, al is het bedrijf niet SKAL-gecertificeerd. "We werken volledig met biologische grondstoffen, maar ik vind het administratieve gedoe eromheen te veel. Wie het wil overnemen, kan het zo laten certificeren."
De bakkerij draait om desembrood en een handvol specialiteiten: krentenweggen, panforte, en broden met dadels, vijgen en walnoten. "We werken met drie hoofddegen – tarwe, spelt en rogge – en variëren daar eindeloos op met zaden en noten. Dat geeft ons brood karakter."
De omzet bedraagt zo'n €300.000 per jaar, goed voor duizenden broden en banketwaren die wekelijks via de markt hun weg vinden naar vaste klanten. "We kunnen er een goede boterham aan verdienen, mijn zoon, mijn vrouw en ik," zegt Ton met een glimlach.
© Sallands Ambachtsbrood
De knop gaat om
Maar nu zijn zoon vertrekt, betekent dat het einde van de onderneming in de huidige vorm. "Ik word 69 jaar oud in december. Alleen verdergaan is geen optie. Het wordt me dan echt te zwaar."
Toch klinkt Ton niet weemoedig. "We hebben in ons leven al wel meer hoofdstukken afgesloten. Als de kogel door de kerk is, gaat bij mij de knop om. Dan ontstaat er ruimte in je hoofd voor nieuwe dingen."
Hoop op een opvolger
Juist net daarom wil Ton zijn verhaal via BioJournaal delen – niet alleen om het afscheid aan te kondigen, maar hopelijk ook om een opvolger te vinden. "Er is nog steeds volop vraag naar desem. In steden als Utrecht schieten nieuwe bakkerijen als paddenstoelen uit de grond. Ook hier loopt het goed. Het zou zonde zijn als het stopt."
Een eventuele overnamekandidaat krijgt een goedlopende onderneming met vaste marktplaatsen en een loyale klantenkring. "We hebben er jarenlang noeste arbeid in gestoken," zegt Ton. "Het zou mooi zijn als iemand dat werk voortzet."
Voor meer informatie:
Ton IJsseldijk
Sallands Ambachtsbrood
Ikkinksweg 2
7434 PJ Lettele
Tel: +31 (0)6 13932365
[email protected]