Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sector update ING

"Is halvering van de voedselverspilling in 2030 nog haalbaar?”

Nederland ligt niet op koers om voedselverspilling in 2030 te halveren. Supermarkten doen het goed met 33% minder verspilling sinds 2018. Dat lukt bijvoorbeeld met kleinere porties en met dynamisch afprijzen wanneer producten de 'Te Gebruiken Tot (TGT)'-datum naderen. Op de huidige koers halen we slechts een reductie van 30% in plaats van 50%. De meeste verspillingswinst is te halen bij de voedingsindustrie en de consument.

© ING

Betekenis voor de voedingsindustrie
Voedingsbedrijven kunnen door structurele samenwerking met ketenpartners reststromen op grotere schaal benutten, bijvoorbeeld met falafel van geredde groenten of Instocks bier van retourbrood. Albert Heijn en Lidl zetten grootschalig in op producten van reststromen. In duurzaamheidsjaarverslagen van voedingsbedrijven staan steeds vaker concrete doelen om de verspilling aan te pakken, wat kan helpen om de verandering te versnellen.

" Voedselverspilling verder verminderen begint bij samenwerking én bij wat de consument in zijn winkelmandje legt. Dat lukt niet alleen. Campagnes van bedrijven en overheid kunnen een gedragsverandering van de consument stimuleren", aldus Ceel Elemans, ING Sector Banker Food.

Bron: ING

Publicatiedatum: