Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vijftien jaar Vine to Wine en Biowijnclub

“Biologische wijn, een logische keuze”

Tholen - Dit jaar vieren Vine to Wine en Biowijnclub hun vijftienjarig bestaan. Oprichtster Eveline Scheren begon in 2010 met een duidelijke missie: de beste biologische wijnen toegankelijk maken voor een breed publiek. Inmiddels is haar bedrijf uitgegroeid tot een gespecialiseerde importeur en groothandel, gecertificeerd door zowel Skal Biocontrole als de Stichting Demeter. "Voor mij is biologische wijn nooit een niche geweest, maar altijd de standaard."

© Vine to Wine
Eveline Scheren op bezoek bij Clos Troteligotte biologisch-dynamisch wijnhuis in Cahors

Van Biowijnclub tot groothandel
De eerste contouren van Vine to Wine ontstonden al vóór 2010. "Ik had de naam Vine to Wine al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar was vooral actief met Biowijnclub. Daarmee verkocht ik biologische wijnen aan particulieren. Om de wijnboeren achter de wijnen te leren kennen, ging ik jaarlijks naar de wijnbeurs Millésime Bio in Montpellier. Daar ontdekte ik andere prachtige biologische wijnen die in Nederland nog niet verkrijgbaar waren. Die wilde ik graag naar Nederland halen en zo is het eigenlijk begonnen."

© Vine to WineWijngaard Clos Troteligotte

Die eerste jaren waren pionieren, herinnert Scheren zich. "Biologische wijn was destijds nog nauwelijks bekend. Mensen vroegen vaak: 'Is dat wel lekker?' Dan zei ik: 'Kom maar proeven.' En zo heb ik, persoon voor persoon, laten zien hoe goed biologische wijn kan zijn."

In 2020 breidde ze haar portfolio verder uit door de overname van een deel van de wijnen van importeur Jan Heemskerk. "Dat was een belangrijk keerpunt. Er zat nauwelijks overlap in ons aanbod, waardoor het assortiment op een mooie manier is uitgebreid."

"Biologische wijn – een logische keuze"
De keuze voor biologisch was vanaf de start vanzelfsprekend. "Er zijn zoveel prachtige wijnen beschikbaar die schoon geproduceerd zijn, dat het simpelweg niet nodig is om gangbare wijn te drinken."

Ze benadrukt dat de voordelen verder reiken dan smaak alleen. "Het is beter voor de wijnboeren omdat ze niet met bestrijdingsmiddelen hoeven te werken, beter voor de bodem en beter voor de hele omgeving van de wijngaard. En uiteindelijk ook beter voor de consument. En laten we niet vergeten: de wijnen zijn gewoon écht lekker. Als een wijn niet goed genoeg is, neem ik hem niet op in mijn assortiment."

© Vine to WineWijngaard Domaine Ortola

Demeter-certificering als logische stap
Dit jaar zette Eveline een nieuwe stap met de officiële Demeter-certificering. "Halverwege dit jaar, rond mei, heb ik de licentie ontvangen. Dat voelde als een logisch vervolg. Steeds meer van mijn wijnen waren al biodynamisch en ik merkte dat die vaak nog zuiverder en levendiger zijn. Het was dus eigenlijk een vanzelfsprekende stap om het Demeter keurmerk aan te vragen."

Het certificeringsproces verliep soepel. "Omdat Vine to Wine al SKAL-gecertificeerd was, was er weinig extra nodig. Ik heb ook al wijncursussen gegeven waarin biodynamisch werken aan bod kwam, dus ik was goed bekend met de principes."

Voor Scheren heeft het keurmerk vooral een bewustwordingsfunctie. "Het is een waarborg voor klanten dat de wijnen écht biodynamisch zijn. Tegelijkertijd wil ik met het Demeter-label het gesprek openen over biodynamische wijnbouw en zo mensen nieuwsgierig maken."

© Vine to WineEveline bij aanvang van een proeverij voor particulieren

Horeca en winkels
De afzet van Vine to Wine loopt via een breed netwerk van horeca, wijnspeciaalzaken, delicatessenwinkels en natuurvoedingswinkels. "Ik lever door heel Nederland, van Utrecht tot Maastricht en Vlissingen. Odin neemt bijvoorbeeld biodynamische wijnen af, net als coöperatie De Gedeelde Weelde in Maastricht. Voor de horeca geldt vaak dat ze bewust voor mij kiezen omdat ze biologische wijnen op de kaart willen zetten." Ook particulieren kunnen bestellen via de Biowijnclub.

Toch ziet ze in de markt nog niet altijd een uitgesproken vraag naar Demeter. "Klanten vragen vooral om goede wijn. Vaak blijkt dat dan vanzelf biodynamisch te zijn. Maar expliciet vragen naar Demeter-wijnen gebeurt nog weinig. Dat is ook een kwestie van bekendheid."

Kosten blijven de uitdaging
Een belangrijk punt blijft de toegankelijkheid. "Omdat biodynamische wijnen vaak wat duurder zijn, zijn ze niet voor iedereen bereikbaar. Gelukkig zie ik steeds meer wijnboeren die op een goed prijsniveau kunnen produceren. Ik werk bijvoorbeeld met wijnen van Domaine Ortola, die voor de consument rond de negen euro per fles kosten. Dat maakt het mogelijk om biodynamische wijn ook voor een breder publiek beschikbaar te maken."

© Vine to WineDomaine Ortola met Nelson Ortola in de wijngaard. Op de achtergrond Narbonne

Duurzaamheid in de praktijk
Duurzaamheid blijft voor Scheren een leidraad, zowel in haar assortiment als in haar bedrijfsvoering. "Dinsdag nam ik nog een stap: ik heb een elektrische bestelbus opgehaald. Voor mij hoort dat bij het totaalplaatje: niet alleen duurzame wijnen importeren, maar ook zelf zo verantwoord mogelijk ondernemen."

Met vijftien jaar Vine to Wine en Biowijnclub achter de rug, kijkt ze met voldoening terug. "Ik heb nooit gekozen voor snelle groei, maar altijd voor gestage, gezonde ontwikkeling. Die koers voelt nog steeds het meest passend. Mijn missie blijft hetzelfde: mensen laten ontdekken hoe goed biologische en biodynamische wijn kan zijn – voor de natuur, voor de boeren én voor de smaak."

Voor meer informatie:
Eveline Scheren
Vine to Wine
Atoomweg 1
3542 AA Utrecht
06-14582551
[email protected]
www.vinetowine.nl

Gerelateerde artikelen → Zie meer