Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Ypma, Biologische Wijngaard By Ypma

“We hadden in onze stoutste dromen niet op zóveel bezoekers gerekend”

Tholen – Op 14 september nam wijngaard By Ypma in De Rips voor het eerst deel aan de landelijke open dagen voor wijngaarden. Ondanks de drukke oogsttijd besloot eigenaar Hans Ypma de deuren te openen. "De reden is dat mensen nog meer bekend worden met het feit dat wij een wijngaard hebben, dat ze onze biologische wijnen kunnen kopen en dat er rondleidingen en proeverijen mogelijk zijn."

© Wijngaard By Ypma

Grote belangstelling
De belangstelling bleek enorm: bijna 900 bezoekers vonden hun weg naar de wijngaard. "Dat hadden we in onze stoutste dromen niet kunnen verwachten," zegt Ypma. "We zijn nu zeven jaar bezig en dit was de eerste keer dat we meededen. Inmiddels hebben we verschillende soorten wijnen, dus is het logisch dat je naar buiten treedt. Uiteindelijk werd het meer dan een open dag: we hebben er een gezellig wijnfeest van gemaakt."

Streekproducten en sfeer
Naast wijnproeverijen konden bezoekers kennismaken met streekproducten. Ook de rondleidingen trokken veel belangstelling. Samen met een vaste vrijwilliger vertelde Ypma elk half uur over de wijngaard en de biologische aanpak. "De meeste Nederlanders weten nog weinig van wijnbouw. Alles wat je vertelt, is nieuw en wordt met veel interesse opgenomen. Vooral dat dit hier, midden in De Rips, mogelijk is, verrast mensen."

© Wijngaard By Ypma

Keuze voor biologisch
In de rondleidingen benadrukte Ypma steeds de reden om biologisch te werken. "Ik ben zelf ziek geweest en moest negen jaar geleden stoppen met koeien vanwege kanker. In de wijngaard werk je elke dag met de hand. Als ik dan chemisch zou spuiten, moest ik er telkens een paar dagen uit blijven. Dat wil ik niet, ik wil juist lekker buiten bezig zijn."

Daarom koos hij voor rassen die beter bestand zijn tegen schimmels. "De wijnbouw is een van de teelten waarin het meeste gespoten wordt. Dat voor een luxeproduct – net als bloemen. Dan vraag je je toch af waar we mee bezig zijn. Door voor weerbaardere rassen te kiezen, houd je een gezonder gewas zonder veel te spuiten."

Afzet
Bezoekers reageerden enthousiast, zowel op de wijnen als op het verhaal erachter. "Voor consumenten werkt het verhaal van biologische wijn heel goed", zegt Ypma. In de horeca ligt dat anders. Daar gaat het vaak om prijs en naamsbekendheid. Wij zijn hier in de buurt bekend, maar nog niet bij restaurants verder weg. Bij collega's hoor ik dezelfde ervaringen: het is lastig voet aan de grond te krijgen binnen de horeca."

Toch ziet hij perspectief, zeker in samenwerking met lokale restaurants die hun gasten bewust willen maken van de herkomst van de wijn. "Als het verhaal verteld wordt, kiezen klanten sneller voor een lokaal en biologisch product."

© Wijngaard By Ypma

Uitbreiding
Hoewel uitbreiding met een minicamping of ander toeristisch aanbod ook mogelijk zou zijn, kiest Ypma bewust voor kleinschaligheid. "We willen onze rust bewaren. Proeverijen en rondleidingen passen goed, en dat blijft de kern."

Met de geslaagde open dag voelt Ypma zich gesterkt in zijn aanpak. "De consument vindt ons verhaal prachtig. Dat zoveel mensen de weg naar onze wijngaard wisten te vinden, geeft vertrouwen voor de toekomst."

Voor meer informatie:
Hans Ypma
Wijngaard By Ypma
Oploseweg 9
5764PJ De Rips
+31 (6) 51695277
[email protected]
www.wijngaardbyypma.nl

Gerelateerde artikelen → Zie meer