De voedingswaarde van met name huismerk vleesvervangers van de Lidl is de afgelopen twee jaar verbeterd. Vooral het zoutgehalte is flink verlaagd. Vorige maand liet ProVeg al zien dat 54% van de vleesvervangers die lijken op vlees, inmiddels voldoet aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum. Uit de zojuist gepubliceerde diepte-analyse van de data blijkt nu dat huismerk vleesvervangers het beste scoren. Steeds meer vleesvervangers zijn daarmee een gezondere keuze dan het vlees dat zij vervangen.
Hoewel vleesvervangers over de hele linie vooruitgaan en beter scoren dan vlees, deden sommige merken het beter dan anderen. Met name de supermarkt-huismerken komen goed uit de bus. Het Lidl-huismerk scoort veruit het beste: 10 van de 11 onderzochte producten (91%) voldoet aan alle criteria van de Schijf van Vijf. Lidl wordt op de voet gevolgd door Aldi, Garden Gourmet, Go Vega! (het huismerk van de Superunie supermarkten) en Jumbo. Al deze huismerken scoren gemiddeld beter dan onbewerkt dierlijk vlees. Martine van Haperen, expert voeding en gezondheid bij ProVeg: "We zien dat steeds meer supermarkten beleid voeren op het gezonder maken van hun vleesvervangers. Lidl is hierin een koploper, zowel wat assortiment als de communicatie daarover betreft."
© ProVeg
Gemiddelde totaalscores voor alle criteria van het Voedingscentrum van plantaardige vervangers per merk (groen), afgezet tegen bewerkte en onbewerkte dierlijke referentieproducten (oranje).
Vleesvervangers gezonder dan rood en bewerkt vlees
Vleesvervangers blijken in veel gevallen een gezondere keuze te zijn dan het vlees dat ze vervangen, zeker waar het om rood en bewerkt vlees gaat. Plantaardige burgers, rul gehakt, gehaktballetjes, nuggets, worst, shoarma en spek scoren gemiddeld beter op de criteria van het Voedingscentrum voor vleesvervangers dan vergelijkbare dierlijke vleesproducten. Bij shoarma en nuggets hebben de plantaardige producten een vergelijkbare score met de dierlijke. Alleen bij vers gehakt, kipstukjes, kipfilet en schnitzel scoren de dierlijke vleesproducten gemiddeld iets beter. Ook in deze categorieën zijn echter veel vleesvervangers die voldoen aan alle criteria van de Schijf van Vijf en die dus passen in een gezond voedingspatroon.
Meer producten in de Schijf van Vijf
Sinds de vorige editie van dit onderzoek in 2023 is het aandeel vleesvervangers in de dataset dat voldoet aan de Schijf van Vijf criteria voor vleesvervangers bijna verdrievoudigd van 9% naar 26%. Bij de criteria die te maken hebben met het risico op leefstijlziekten (zout, suiker en verzadigd vet), voldoet zelfs 35% van de vleesvervangers. Van de onderzochte dierlijke referentieproducten voldoet maar 11% hieraan. Van Haperen: "Voor retailers en de foodservice sector duidt deze ontwikkeling op een strategische kans. Het opnemen van plantaardige alternatieven in het assortiment kan zowel bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen als inspelen op de groeiende vraag naar gezondere voedingsopties, zonder concessies te doen aan het aanbod van eiwitrijke producten.
© Lidl Nederland
Reactie Lidl
Lidl heeft als eerste supermarkt in Nederland een doelstelling om in de verkoop van de eigenmerkproducten het gemiddelde aandeel toegevoegde suiker en zout in 2025 met 20% te verlagen (ten opzichte van 2015). "Daarnaast streven we ernaar dat in 2030 60% van de eiwitverkopen plantaardig is. In 2024 lag dit aandeel op 43,1% (op basis van de Eiweet-methodiek). Voor 2025 is de tussendoelstelling vastgesteld op 50%."
Lidl hanteert een prijsgelijkheidsbeleid: "De plantaardige basisboodschappen, waaronder vlees- en zuivelvervangers, zijn even laag of lager geprijsd dan hun dierlijke tegenhangers. In de eerste drie maanden na invoering steeg de verkoop van deze producten met 22,6%." Lidl breidt het vegetarische en vegan assortiment continu uit. "Voorbeelden zijn vegetarische paté, vegan maaltijdsalades en standaard vegetarische verspakketten. Op onze receptenwebsite is inmiddels 50% van de hoofdmaaltijdrecepten vegetarisch".
Voor meer informatie:
Stichting ProVeg Nederland
Vondellaan 14
3521 GD Utrecht
[email protected]
proveg.org/nl