Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polenghi Spinagallo

Koudgeperst biologisch citroensap uit Sicilië

© Polenghi Group

Transparante ketens, duidelijke etiketten en een sterke band met het land van herkomst: dat zijn volgens Filippo Scandellari, CEO van de Polenghi Groep, de sleutels tot het succes van hun citroensappen. "Onze citroenen zijn biologisch geteeld, met zorg geselecteerd en op traditionele wijze verwerkt. Daaruit halen we puur sap, koudgeperst en zonder toevoegingen."

Het paradepaardje van de groep is een biologisch citroensap afkomstig van met de hand geoogste citroenen op het Siciliaanse landgoed Fondo Spinagallo bij Syracuse. Daar, in de streek van de beroemde Femminello citroen, schenkt het klimaat een volle, aromatische smaak.

Polenghi is sinds 1976 actief en wereldleider in Italiaans citroensap. Jaarlijks verwerkt het bedrijf meer dan 540 miljoen citroenen en exporteert het naar ruim 90 landen. In 2024 draaide het een omzet van €100 miljoen, 30% meer dan in 2019.

Om ook op de Amerikaanse markt door te breken, nam Polenghi in 2025 het Californische Nielsen Citrus Products Company over, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van citroensap. "Met deze stap produceren we voortaan ook lokaal, dicht bij de Amerikaanse consument", zegt Scandellari.

Het merendeel van het sap wordt geperst uit citroenen van telers waarmee Polenghi al jaren samenwerkt. 70% van de citroenen komt nog altijd uit Italië. "De biologische lijn is onze grootste groeipijler. Al is ook het sap uit conventioneel geteelde citroenen van nature zuiver, zonder residuen", benadrukt Scandellari.

© Polenghi Group

© Polenghi Group

De focus op zuiverheid en kwaliteit wordt herkend en gewaardeerd door de consument. De verkoop van hun clean label-producten – 100% natuurlijk, zonder conserveermiddelen – groeit al jaren. "Een sterk voorbeeld is het partnerschap met Grupo Campisi, dat garant staat voor topkwaliteit uit Fondo Spinagallo."

In de fabriek worden de citroenen verwerkt met een zachte pasteurisatie, zodat de smaak en geur behouden blijven. Het persen gebeurt op traditionele wijze door het Siciliaanse bedrijf Simone Gatto, via de zogeheten birillatura-techniek. Dat levert minder sap op, maar komt qua smaakbeleving het dichtst in de buurt van vers thuisgeperst sap.

De Polenghi Spinagallo-lijn wordt verkocht in de iconische glazen Caraffina-fles, die al 50 jaar symbool staat voor kwaliteit in deze categorie.

Ook op het vlak van innovatie staat Polenghi niet stil. Zo lanceerden ze Acti Lemon, een frisse mix van citroen en gember in handige eenpersoonsflesjes. Ideaal als detoxshot in de ochtend. De verpakking is milieuvriendelijk: recyclebare plastic en papieren elementen.

Polenghi breidt haar aanbod steeds verder uit naar andere segmenten, zoals ontbijtproducten, health-foods en de AGF-categorie.

© Polenghi Group

Volgens Scandellari groeit de vraag naar biologische citroenen licht, al blijft het een lastig segment. "De markt kent pieken en dalen, mede door agressieve prijsstrategieën. Dat is kortzichtig. Biologisch mag je niet vergelijken met regulier. De teeltkosten zijn hoger en de opbrengst lager. En dan heb je ook nog de certificering en alle administratie die erbij komt kijken. Je moet dus niet puur op prijs concurreren, maar op waarde."

© Polenghi Group

Over de Amerikaanse uitbreiding is Scandellari optimistisch. "De VS is voor ons een cruciale markt. Met deze overname bieden we Amerikaanse consumenten vers citroensap van topkwaliteit, gemaakt op Amerikaanse bodem, maar met Italiaanse vakkennis. Dankzij de ligging van de nieuwe fabriek, ten zuiden van Los Angeles en vlak bij de boomgaarden, kunnen we onze kwaliteit nog verder opschroeven. Het is een strategische stap in onze internationale groei, naast onze vestigingen in Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada."

Voor meer informatie:
Polenghi Food Srl
Via Giovanni XXIII, 35
26865 San Rocco al Porto (LO) – Italië
Tel: +39 377 569120
[email protected]
www.polenghigroup.it

Gerelateerde artikelen → Zie meer