In heel Nederland kunnen particuliere eieren veel PFAS bevatten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek op 60 verschillende locaties, van het RIVM. Zij adviseert daarom geen particuliere eieren meer te eten. "In Nederland krijgen we al veel PFAS binnen via andere voedingsmiddelen en deels via drinkwater. De hoeveelheid die mensen via particuliere eieren binnenkrijgen komt daar bovenop. Door geen particuliere eieren meer te eten, kan een veel hogere PFAS-inname vermeden worden. Commerciële eieren uit een winkel of van de markt kunnen wel gegeten worden."
RIVM geeft algemeen advies voor heel Nederland
Het RIVM berekende voor 60 locaties in Nederland hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen via particuliere eieren. Deze hoeveelheden vergeleek het RIVM met de gezondheidskundige grenswaarde van PFAS. Op 31 van deze locaties krijgen mensen al meer PFAS binnen dan deze grenswaarde als zij minder dan 1 ei per week eten. Ook op veel andere locaties zijn hoge concentraties van PFAS in de eieren gevonden. Omdat de inname van PFAS via deze eieren hoog kan zijn en aan de buitenkant van een ei niet is te zien hoeveel PFAS erin zit, geeft het RIVM het algemene advies om geen particuliere eieren te eten.
Gezondheidseffecten PFAS
Als mensen voor een langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. PFAS kan effect hebben op het immuunsysteem, de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kan PFAS effect hebben op cholesterol in bloed, op de lever, en kan het nier- en testiskanker veroorzaken. Het is daarom belangrijk om zo min mogelijk PFAS binnen te krijgen.
RIVM doet onderzoek naar de oorzaak
Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid PFAS in de particuliere eieren op elke locatie anders kan zijn. Het is nog niet duidelijk hoe de PFAS in deze eieren komt. Mogelijk zijn regenwormen(externe link) de oorzaak. Deze kunnen door de kippen worden opgegeten. Het RIVM doet momenteel vervolgonderzoek naar bronnen van PFAS in particuliere eieren.
Minder PFAS in eieren van de (super)markt
Commerciële eieren uit een winkel of van de markt kunnen wel gegeten worden. Deze eieren zijn meestal verpakt en moeten altijd gecodeerd zijn met een stempel op de schaal van het ei. Commerciële eieren vallen onder het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Geen PFAS in eieren Odin
Odin geeft aan dat ook zij veel vragen krijgen over hoe dat dan nu precies zit met de veiligheid van haar eieren. "Hoewel we het graag anders zouden zien, hebben biologische en biodynamische boeren, ondanks hun eigen inspanningen om bodemkwaliteit te verbeteren, last van vervuiling in de bodem. Niet gek dus, als je je afvraagt of dat effect heeft op de eieren bij Odin."
Zij stellen haar klanten echter gerust. "Naast bio en/of Demeter-certificering zijn onze eierleveranciers ook GFSI gecertificeerd. Daardoor kunnen we waarborgen dat er geen hoge waardes PFAS zitten in de eieren die we verkopen. Daarnaast zijn er jaarlijkse analyses van controlerende instanties."
De Grote Kamp
De Grote Kamp is leverancier van de biodynamische Odin Demeter eieren. Sander Verbeek: "Alle niet hobbymatige pluimveehouderijen met meer dan 250 kippen worden jaarlijks onderzocht door de NVWA via het Nationaal Plan Residuen in eieren. Hier is in onze eieren tot op heden in geen enkel geval een detecteerbare waarde van PFAS aangetroffen. Daarnaast hebben wij zelf ook eieren naar het laboratorium gestuurd. Ook hier hebben ze niets kunnen detecteren."
't Paradijs
Voor de biologische Bleieren die ze van 't Paradijs krijgen geldt dat de nog jonge hennen die onze eieren leggen vanwege de ophokplicht nog nooit buiten zijn geweest. "Zij hebben dus nog geen PFAS naar binnen kunnen krijgen via de bodem. Wel gaan de eieren wanneer de hennen 30 a 35 weken oud zijn (in mei) onderzocht worden op PFAS en dioxine; daar zijn ze nu nog te jong voor."
Biologisch-dynamisch pluimveehouder Kees Sijbenga legt bij RTV Drenthe uit dat er verschil is tussen hobbykippen en professioneel gehouden kippen: hobbykippen kunnen makkelijker besmette wormen oppikken, terwijl professionele eieren jaarlijks worden gecontroleerd op stoffen als PFAS. Supermarkteieren zijn verpakt, gecodeerd en vaak voorzien van keurmerken zoals Demeter. Sijbenga benadrukt dat PFAS een wijdverspreid probleem is, waar ook mensen zonder het eten van eieren aan worden blootgesteld.
Bron: RIVM