Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zo'n vijf à tien procent gaat naar de brigade"

BioRomeo is grootste donateur voor Groente & Fruitbrigade van locatie Nagele

BioRomeo is een biologisch landbouwbedrijf aan de Zwijnsweg bij Ens, er wordt ongeveer zeventig hectaren land bebouwd. Voor de Groente & Fruitbrigade (GFB) is dit bedrijf een belangrijke donateur in de Noordoostpolder: er worden onder andere uien, bieten, wortelen, aardappelen en peulvruchten geteeld. De Groente & Fruitbrigade redt iedere week een grote vari√ęteit aan partijen groente en fruit bij telers en handelaren. Deze producten worden vervolgens geleverd aan voedselbanken aangesloten bij Voedselbanken Nederland.

Tot eind vorig jaar bood het bedrijf onderdak aan de brigade die daarvoor enige tijd in IJsselmuiden zat. Krispijn van den Dries (39) staat met Peter Key en vader Digni aan het roer van BioRomeo. "Onze producten zijn typische polderteelt, we verbouwen de verschillende gewassen in percelen van tien hectaren." Krispijn is overtuigd biologische boer die zonder gewasbeschermingsmiddelen werkt en van korte lijnen houdt. Het komt hem goed uit dat de GFB dichtbij in Nagele zit en hem een deel van het uitsorteren en verpakken uit handen neemt. "Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk van de oogst wordt gebruikt voor consumptie, zo'n vijf à tien procent gaat naar de brigade."

Krispijn van den Dries

Wie voorjaar 2024 in Nagele aan de band staat in de loods van Mulder ziet regelmatig de kuubskisten van BioRomeo langs komen. Vaak met regenboogwortelen, een in Duitsland populair gewas. "Regenboogwortelen zijn voor ons erg belangrijk, ze zijn lekker en gevarieerd van smaak", vertelt Krispijn. Vooral de Duitsers weten dit product te waarderen, dankzij de Voedselbanken winnen ze ook in Nederland aan populariteit.

"We werken direct op een verantwoorde wijze aan het voedsel voor de mensen. En geven voorlichting over duurzaam grondgebruik met oog voor de natuur. De GFB vormt voor BioRomeo een belangrijke schakel tegen voedselverspilling, daar werken we graag aan mee!'. BioRomeo is een geregistreerd leerbedrijf, waardoor er veel mensen voor kortere of langere tijd komen werken. Daardoor krijgt de GFB ook een bredere bekendheid.
Krispijn is sinds 2022 vennoot samen met zijn vader Digni van den Dries en Peter Keij. Ze hebben, afhankelijk van het seizoen, 5-10 mensen in loondienst.

Voor meer informatie:
Groente & Fruitbrigade Nagele
Eggestraat 39
8308 AB Nagele
06 38591055
[email protected]
www.groentefruitbrigade.nl

BioRomeo
Zwijnsweg 5
8307 PP Ens
[email protected]
www.bioromeo.nl

Publicatiedatum: