Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Achterhalen hoeveel schadelijke pesticiden erin zitten"

Velt verzamelt met 'SOS Slaapkamer' stof op 114 locaties

In navolging van het burgeronderzoek SOS Mezen in 2019, waarbij dode mezenjongen op pesticiden werden gescreend, duikt Velt dit jaar in de slaapkamer. 114 mensen van de 2.850 kandidaten uit Vlaanderen en Nederland werden geselecteerd. Zij hebben tussen 22 en 24 juni het stof uit hun slaapkamer verzameld en naar het labo gestuurd. "Daar laten we onderzoeken of er schadelijke pesticiden in zitten", aldus Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt.

Jaarlijks krijgt Velt vragen van ongeruste burgers die in landbouwgebied wonen. Dat is een van de belangrijkste redenen dat ze SOS Slaapkamer op poten heeft gezet. "De bezorgdheid van de burgers is niet onterecht, zo blijkt uit voorgaande Europese onderzoeken 'Red Bijen en Boeren' en het SPRINT-onderzoek", zegt Geert.

Bij dat eerste onderzoek werden 23 pesticiden teruggevonden in een Belgische slaapkamer en 11 in een Nederlandse. Belgiƫ was hier trouwens de slechtste leerling tussen de 21 andere Europese lidstaten. Bij het SPRINT-onderzoek werden er dan weer 170 verschillende pesticiden teruggevonden in de leefomgeving van 48 inwoners van Groningen en Friesland. In beide onderzoeken gaat het onder meer over pesticiden die mogelijk kankerverwekkend en schadelijk zijn voor onze vruchtbaarheid.

Maar er is meer onderzoek nodig. SOS Slaapkamer komt dus als geroepen. "Het doel van dit nieuwe burgerwetenschappelijk is om te achterhalen of er pesticideresidu's aanwezig zijn in de Vlaamse en Nederlandse slaapkamers. En zo ja, van waar die komen. Heeft de landbouwer uit de buurt zijn akkers net bespoten? Of heeft het vlooienbandje van de kat er iets mee te maken?"

114 geselecteerden
De 114 geselecteerden kregen begin juni een staalnamekit opgestuurd, waarmee ze het stof in de slaapkamer verzamelen. "Om zoveel mogelijk stof op te vangen, mochten de deelnemers hun slaapkamer twee weken niet poetsen. Kwestie dat pesticiden die in die periode in de kamer terechtkomen via het stof opgespoord kunnen worden", aldus Geert. "Tussen 22 en 24 juni mogen ze het opzuigen om het stofstaal vervolgens naar het labo te sturen voor analyse. In september zijn de resultaten bekend."

Voor meer informatie: www.sos-slaapkamer.nu

Publicatiedatum: