Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-spinazieteler Pieter Vandooren:

"Met planten zijn we eindelijk bij, maar als het volgende week weer regent, loop je weer achter"

Tholen - Met de huidige regenval is het je momenten pakken in de vollegrondsteelt, zo legt biologisch teler Pieter Vandooren uit. Er is veel te doen om de problemen door natte percelen. Lege spinazieschappen door de neerslag domineerden het landelijke nieuws in Nederland, maar in België zal het zo ver niet komen, stelt de teler. "Dat er veel te laat is en er een tekort op bepaalde markten zal komen, valt echter niet uit te sluiten."


Vandaag wordt laatste knolselderij geplant

Voor Pieter is het deze week alle hens aan dek, want de weersomstandigheden zitten zowaar een beetje mee. "We hebben geluk gehad met de buien. Dat kun je overigens niet voor iedereen zeggen, want 10 kilometer verder is er wel weer heel veel regen gevallen. Sommige buien zijn zeer plaatselijk, maar wij hebben deze en afgelopen week heel wat kunnen planten. Het gevolg is dat we morgen zowaar weer bij zijn met alle werkzaamheden. Dan zie je vervolgens dat ze volgende week weer veel regen op geven, dus dan begint het hele verhaal weer opnieuw, maar ach, hè, we zien het wel. Het zijn bijzondere tijden."

De biologische teler, die venkel, bloemkool, Romanesco, knolselderij, prei, pompoenen, spinazie en Charentais meloenen op zijn bedrijf heeft staan, lijkt er vrij nuchter onder, maar geeft ook aan dat het echt behelpen is. "We lijken nu eindelijk een beetje bij, maar vandaag hebben we de laatste knolselderij geplant en dat is eigenlijk drie weken te laat. In de prei hetzelfde verhaal. Sinds deze week hebben we alles in de grond gekregen, maar dat is ook veel te laat. Wat betreft oogst zijn we nu bezig met knolvenkel en bloemkool, maar daar is de beschermde teelt inmiddels gedaan en begint de buitenteelt over drie weken, dus is er ook een gat in de aanvoer door de weersomstandigheden. We hebben in april namelijk niet kunnen planten. Gelukkig zijn er wat collega-telers die het wel kunnen opvangen, maar het is echt schuiven. Al het versproduct is heel duur momenteel."


Bio-spinazie voor diepvriesverwerking

"Het is hard werken, want voor ons komt nu alles wel een beetje samen wanneer het weer wel even meezit", zo gaat Pieter verder. "Onze spinazie voor de diepvries, die we leveren aan Greenyard en Ardo, hebben we een maand te laat gezaaid. Inmiddels zijn we gestart met oogsten, maar tot een week geleden werd er nog gezaaid. Ook veel te laat. Ik hoorde dat Greenyard de helft verwacht en bij Ardo twee derde, dus er gaan naar alle waarschijnlijkheid wel tekorten komen voor de diepvriesspinazie in België. Dit kan zich echter rechttrekken als we een hogere opbrengst per hectare realiseren. Als het weer zo blijft, zou dat zomaar kunnen gebeuren. Maar de voorspellingen werken niet mee. Het is afwachten."

Rechts: Meloenen in tunnels

Meloenen vliegen de deur uit
Toch is er ook een productgroep waar de biologische teler uit het Vlaamse Hooglede wel met een positief gevoel naar kijkt. "We zijn sinds een aantal jaar gestart met de biologische Charentais meloenen en dat is zeer goed gegaan. We zijn er ook in opgeschaald in de afgelopen jaren, dus we kijken hier wel weer uit naar wanneer we de eerste kunnen aanbieden. Daar zijn we positief over. Het is niet in de openlucht, dus als je een beetje een schappelijke zomer krijgt, vliegen ze allemaal de deur uit", besluit Pieter met een positieve noot.

Voor meer informatie:
Pieter Vandooren
[email protected]