Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bescheiden groei Nederlandse economie in 2024, versnelling in 2025"

"Na een lichte krimp in het eerste kwartaal verwachten we dat de economische groei dit en volgend jaar weer aantrekt, vooral gedreven door de consumptie. Hoewel de lonen nog achterblijven bij de inflatie, verwachten we dat deze verder stijgen. Internationale geopolitieke ontwikkelingen zorgen voor hogere inflatie, terwijl de verwachte loongroei en de maatregelen uit het Hoofdlijnenakkoord de koopkracht ondersteunen", zo schrijft Rabobank.

"Vanwege de onverwachte economische krimp in het eerste kwartaal van 2024 hebben we onze raming voor 2024 naar beneden bijgesteld: we verwachten dat de economie in 2024 met 0,4 procent groeit, in tegenstelling tot de eerder verwachte 0,7 procent (zie figuur 1 en tabel 1). Voor 2025 voorzien we verder herstel, met een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 1,3 procent. We verwachten dat deze groei voornamelijk wordt gedreven door overheids- en particuliere consumptie, met name door hoge zorguitgaven, investeringen in defensie en de energietransitie."

"De bedrijfsinvesteringen blijven naar verwachting zwak door de nog steeds hoge rentetarieven die kredietverlening aanzienlijk duurder maakt. De netto handel krimpt naar verwachting, aangezien de vraag naar Nederlandse producten en diensten minder zal groeien dan de binnenlandse vraag naar buitenlandse goederen en diensten. De maatregelen in het door de formerende partijen gesloten Hoofdlijnenakkoord hebben nog geen impact op de economische groei in 2024, en zorgen volgens de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) voor een iets hogere groei (+0,1 procent) in 2025."

Lees hier het volledige verslag van RaboResearch.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: