Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische Sierteelt Nederland presenteert 3-puntenplan aan Vaste Kamercommissie LNV

Op 18 juni 13:45 uur zal Biologische Sierteelt Nederland een 3-puntenplan aanbieden aan de Vaste Kamer Commissie-LNV voor een schoner en gezonder Nederland.

"Schone lucht, schone bodem, schoon water, gezonde mensen en veerkrachtige natuur. Dat is allemaal mogelijk met biologische sierteelt. De biologische sierteelt in Nederland is daar ook trots op. Voor het door ontwikkelen van de koppositie van deze sierteeltsector zijn echter adequate systeemprikkels noodzakelijk en een eerlijk bedrijfseconomisch speelveld. De noodzakelijke maatregelen vanuit de overheid zijn uitgewerkt in een 3-puntenplan voor de biologische sierteelt in Nederland welke op 18 juni zullen worden gepresenteerd", zo melden ze.


Foto: Kwekerij Bloemrijk, biologische bloemen

Biologische sierteelt in Nederland
Biologische sierteelt is teelt van snijbloemen, bloembollen, bomen en vaste planten, etc. – die SKAL gecertificeerd is. Biologische bloemen en planten worden geteeld zonder synthetische gewasbeschermingsmiddelen en zonder kunstmest. De biologische sierteelt is een krachtige sector die momenteel volop in ontwikkeling is: sinds april is het eerste bioveilingblok, sinds mei een nieuw afzetplatform voor biologische bloemen.

De biologische sierteelt is missie en maatschappelijk gedreven. In het huidige maatschappelijk speelveld is gelukkig steeds meer aandacht voor een gezonde leefomgeving en een land- en tuinbouw met toekomst. Naast kansen zijn er bedrijfseconomische knelpunten, waarin de overheid als marktmeester een cruciale rol vervult. Zo kan de biologische sierteelt zich op een gezonde manier door ontwikkelen naar de toekomst. Deze petitie richt zich op de oplossingen voor knelpunten in de keten voor een schoner en gezonder Nederland.

Het plan sluit aan op de volgende knelpunten en problemen

  • Schoon drinkwater en gezonde leefomgeving: In Nederland spelen serieuze maatschappelijke problemen op het gebied van schoon drinkwater en de publieke volksgezondheid, voor telers en omwonenden.
  • Biologische sierteelt, onderdeel van de oplossing: De Biologische Sierteelt in Nederland ontbreekt nu in het maatschappelijke debat als onderdeel van de oplossing, terwijl de praktijk nu al laat zien dat biologische sierteelt in Nederland haalbaar is.
  • Ongelijk bedrijfseconomisch speelveld: Biologische siertelers betalen zelf alle kosten voor biologische certificering en inspectie. Op die manier betalen zij dus zelf de prijs voor hun schone productiewijze.

Voor meer informatie:
Biologische Sierteelt Nederland
[email protected]
www.biologischesierteelt.nl

Publicatiedatum: