Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wake-up call van Vandana Shiva

Een historische dag voor de voedselveranderaars in Nederland. Zoals Rudolf Steiner 100 jaar geleden aanwijzingen gaf voor een levende landbouw, zo gaf Dr. Vandana Shiva op 2 juni aanwijzingen over hoe we het voedselsysteem weer levend kunnen maken. Josefien van Marlen en Christianne de Kort schreven het volgende verslag:

In een college tour setting in Dronten leidde Esther Molenwijk ons door een selectie van vragen van de ruim 350 geïnteresseerden uit het publiek. Voorafgaand werd een deel van de nieuwe film van Dr. Shiva getoond. Het is ongelofelijk hoe ze op iedere vraag een dijk van een antwoord weet te geven. In niet te veel en niet te weinig woorden weet ze verbinding te leggen tussen verschillende bewegingen die strijden voor verandering. Ook werd Dr. Shiva op het podium op artistieke wijze geëerd door kunstenaars die actief zijn in sociale bewegingen en het werkveld van dekolonisatie, sociale rechtvaardigheid en klimaatrechtvaardigheid. Rubaina Bhikhie door middel van een gedicht, Anima Jhagroe-Ruissen en Shivant Jhagroe door middel van danstheater. Na afloop kregen de bezoekers van hoofdsponsor NaNa Bio nog een zaadbommetje. Want ja, daar was de bijeenkomst wel mee te vergelijken. Een enorm krachtige vrouw die iedereen weet te inspireren om bij te dragen aan de verandering om het leven te versterken en beschermen.

Voorafgaand aan de bijeenkomst was er op de prachtige locatie van Odin Vliervelden een ontbijt met Dr. Shiva, waarbij 12 veranderaars uit de agro-ecologische, klimaatrechtvaardigheid en dekoloniale bewegingen mochten aanschuiven. Ze was zichtbaar onder de indruk: 'You have such a complete group here!'. Door uit te zoomen wat er nou daadwerkelijk misgaat in de wereld en hoe we samen een levende landbouw weer kunnen toe-eigenen moet we samenwerken met bewegingen die voor hetzelfde strijden, waarbij de dekoloniale bewegingen misschien wel de belangrijkste zijn.

Een greep uit de aanwijzingen die ze ons gaf:

  • The future of truth: real seeds, real farmers, real food. Stick to that.
  • Nature is the most intelligent organism on earth, not people.
  • We're connectedness. Food is our currency of life, it's the ultimate connector.
  • There are 3 important players in our food system: Earth, Farmer and Eater. Support the eaters: Stop Eating Poison.
  • Be the change you want to see
  • Corporates are all clones. Being blinded in the false narrative is normal.
  • Address hate through love: celebrate our diversity, not picking at each other. Love and diversity are our sovereignty.
  • Give the governmental organs back to the democracy.
  • Reclaim your words. It actually already goes wrong with the word 'factory farm'. Take care of one cow and you have a family farm.

Ronald van Marlen (NaNa Bio), Merle Koomans van den Dries (Odin) op het podium met gespreksleider Esther Molenwijk

Vandana Shiva tussen de 12 'veranderaars' en de organisatoren van het event

Publicatiedatum: