Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Europese klanten gezocht die bio-bananen willen importeren"

Hoewel biologische druiven betere prijzen halen op de markt dan het conventionele product, heeft Agropiura, een teler en verpakker van fruit in het noorden van Peru, onlangs besloten, na drie jaar van slechte opbrengsten en kwaliteitsproblemen als gevolg van slechte weersomstandigheden, om de teelt van biologische druiven op te geven en zich te concentreren op de activiteiten in het pakstation en op de bananenteelt.


Kist met limes in de koeling

Verlies door lage productiviteit
"In het pakstation verpakken we druiven, avocado's en limes voor derden, maar ook bananen van eigen teelt", zegt Roberto Silva-Rodríguez, directeur van Agropiura. "Tot afgelopen december hadden we onze eigen teelt van druiven van de rassen Sweet Celebration, Autumn Crisp, Sweet Globe en Thompson, allemaal biologisch en Fairtrade gecertificeerd voor de Amerikaanse markt. Maar vanwege schimmelproblemen in de afgelopen jaren, veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid onder invloed van El Niño, en de daaruit voortvloeiende economische verliezen als gevolg van een terugvallende productiviteit, besloten we de percelen te verhuren aan een Spaans bedrijf, dat momenteel verdergaat met de druiventeelt in conventionele vorm."


De limes gaan eerst door een desinfecteerbad

Waar het bedrijf in de biologische teelt gemiddeld 2.000 kartons druiven per hectare oogstte, voorspelt de directeur dat de opbrengst in de conventionele teelt zal stijgen tot 3.500 kartons. "Het is niet zo dat de prijzen niet goed waren voor het biologische product, maar door de lage opbrengst hebben we de afgelopen jaren veel geld verloren. We konden zo niet doorgaan, vandaar de beslissing om het land te verhuren."

Pakstation met biologisch certificaat
Terwijl vijf jaar geleden 40% van de druiven van Agropiura naar de Europese markt ging, werd de afgelopen drie jaar tot 90% geëxporteerd naar de VS vanwege de veel hogere prijzen op deze markt. "We hadden een zeer aantrekkelijk biologisch en Fairtrade programma lopen met Whole Foods Market. Het is jammer dat de weersomstandigheden het onmogelijk maken om biologische druiven te telen in het noorden van Peru. In het pakstation gaan we echter door met het verwerken van biologisch gecertificeerd fruit voor derden, waaronder limes, avocado's en druiven."


Ser.Mac sorteermachine

Verschillende containers met druiven die Agropiura naar Europa zond, gingen verloren door de slechte productkwaliteit bij aankomst. "Ik herinner me een partij druiven die aankwam met een lichtbruine schil en een andere container bestemd voor de Zwitserse markt die werd geweigerd omdat het fruit sporen bevatte van een chemisch product dat sinds vele jaren terug in de bodem aanwezig moet zijn geweest. Want wij hebben onze druiven nooit behandeld met gewasbeschermingsmiddelen die niet toegestaan zijn in de biologische teelt."



Van 250 naar 600 werknemers
Hoewel er nu geen problemen meer opduiken met echte meeldauw of valse meeldauw in de conventionele teelt, geeft Agropiura er de voorkeur aan om zich vanaf dit jaar te concentreren op de verpakkingsactiviteiten. "We verpakken druiven van oktober tot en met december en hebben op het hoogtepunt van het seizoen ongeveer 600 mensen in dienst. Buiten het druivenseizoen hebben we continu ongeveer 250 werknemers in dienst."

Over de keuze voor Fairtrade zegt Roberto dat het idee was om op sociaal vlak een echt verschil te maken voor de arbeiders, hun families en de dorpsgemeenschappen. "In 2017 hebben we de Fairtrade-certificering behaald. Meer nog dan een hogere prijs voor het product, is het voordeel van deelname aan het Fairtrade-programma dat de werknemers een premie ontvangen en dat er projecten worden uitgevoerd die een positieve impact hebben op hun levenskwaliteit. In totaal hebben we ongeveer zeven certificeringen, waaronder GlobalGAP, BRC en Smeta."


Exportverpakking limes

Bananenimporteur gezocht
De bananen die Agropiura teelt – de teelt is volledig biologisch – zijn bestemd voor de Japanse en Europese markt. "Op dit moment staan we open voor gesprekken met potentiële klanten in Europa die biologische bananen van hoge kwaliteit willen importeren. We kunnen twee containers per week versturen, elke week van het jaar", besluit Roberto.

Voor meer informatie:
Roberto Silva-Rodriguez (directeur)
Agropiura SAC
Tel: +51 9866 09561 (Peru)
[email protected]

Publicatiedatum: