Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese verkiezingen

GL-PvdA de grootste: BBB nieuw in Europees Parlement

GroenLinks-PvdA lijkt de grootste partij te worden bij de Europese verkiezingen. Volgens NU.nl laat het zien dat de oppermachtige verkiezingswinst van de PVV in november vorig jaar vooralsnog eenmalig is, zo schrijft het medium. Nederland maakte eind vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen een ruk naar rechts, toen Geert Wilders met zijn PVV de verkiezingen won. Die beweging is niet per se gekeerd, maar Wilders moet wel iemand naast zich dulden. GL-PvdA haalt volgens de exitpoll acht zetels en de PVV zeven.

Toch bestempeld NOS de PVV als de grote winnaar, omdat het zes meer zetels heeft dan de vorige verkiezingen. De VVD komt voorlopig uit op vier zetels, met daarna het CDA en D66 met drie zetels, zo schrijven ze. De BBB komt nieuw in het Europees Parlement en krijgt volgens de bijgewerkte exitpoll twee zetels. Volt staat op één zetel. Voor een aantal partijen is het nog spannend. Zij lijken net aan één zetel te gaan halen. Hierbij gaat het om de Partij voor de Dieren, SGP en NSC.

Buitenlandse media noemen de voorlopige uitslag in Nederland verrassend, maar ook een voorbode van een Europese ruk naar rechts, zo blijkt uit berichtgeving van NU.nl. "Rechtse en radicaal-rechts partijen zullen naar verwachting flinke verkiezingswinsten boeken in veel van de 27 EU-lidstaten, en de voorlopige resultaten in Nederland lijken daar een voorbode van", aldus de BBC. Toch geeft de omroep aan dat de PVV zijn kunstje niet helemaal heeft weten te herhalen, omdat het niet de grootste is geworden.

Publicatiedatum: