Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Migros focust nu meer op prijs dan duurzaamheid

Bio 365-label bij Coop Zwitserland biedt kansen voor internationale ondernemers

Biologische landbouw heeft een lange geschiedenis in Zwitserland en de vraag naar biologische producten blijft groeien. Sinds de invoering van regionale steunprogramma's voor biologische productie op boerderijniveau in de late jaren 80, is het aandeel van biologische landbouw in het totale landbouwareaal gestaag toegenomen tot 17%, zo meldt Agroberichten Buitenland.

De intrede van biologische producten bij Coop in 1993 en Migros in 1996 was cruciaal voor de ontwikkeling van biologische producten in Zwitserland. Sindsdien hebben deze twee belangrijkste retailers (marktaandeel meer dan 80%) hun assortiment biologische producten voortdurend uitgebreid. In 2022 bedroegen de totale verkopen van biologische producten in Zwitserland 3,87 miljard Zwitserse frank, waarvan Coop 1,59 miljard Zwitserse frank en Migros 1,26 miljard Zwitserse frank vertegenwoordigde. Samen zijn deze twee spelers goed voor ongeveer driekwart van de totale biologische verkopen.

In 2022 werd 88,3% van de biologische voeding verkocht via de klassieke detailhandel, zoals Coop, Migros, Manor, Spar en Volg. Discounterketens zoals Aldi Suisse, Denner en Lidl Switzerland hebben hun marktaandeel vergroot door hun biologische productassortiment uit te breiden, en bereikten een aandeel van 6,1% in 2022. Hierdoor werden discountwinkels het op een na belangrijkste verkoopkanaal voor biologische voeding. Gespecialiseerde detailhandelaars (bakkerijen, slagers, biologische winkels, enz.) en directe marketing (marktstallen en boerderijwinkels) hebben verder marktaandeel verloren en waren in 2022 goed voor slechts 5,6% van de totale verkoop.

Nieuw Bio-label: 'Bio 365'
Coop, een belangrijke speler in de Zwitserse retailmarkt, heeft onlangs een nieuw bio-label 'Bio 365' geïntroduceerd. Dit label, dat aan de EU-biovereisten voldoet, biedt een aanvulling op de bestaande biologische certificeringen in Zwitserland, zoals het duurdere Bio Suisse Knospe-label. Het Bio 365-label voldoet aan de EU-biovereisten, maar niet aan de striktere kwaliteitscriteria van het Bio Suisse Knospe-label.

Het Bio 365-label biedt een kans voor producten die mogelijk niet volledig aan de specificaties van Bio Suisse voldoen, maar nog steeds biologische certificeringen hebben volgens EU-normen. Hierdoor kunnen consumenten een breder scala aan biologische producten vinden die ongeveer een derde goedkoper zijn dan producten met het Knospe-label. Producten zoals eieren, tomatensaus en jam zijn beschikbaar onder dit nieuwe label, wat bijdraagt aan een gevarieerder aanbod aan biologische producten in Zwitserland.

Migros verandert strategie
Recent heeft Migros aangekondigd, door de toenemende druk van discounters als Aldi en Lidl, de focus in het supermarkt schap meer op prijs i.p.v. duurzaamheid te richten, om effectiever te kunnen concurreren. In het biologische segment, kiezen prijsbewuste consumenten kiezen steeds vaker voor goedkopere bio alternatieven zonder Knospe label. Hoewel de externe focus verschuift naar prijs, blijft Migros achter de schermen investeren in duurzaamheid en partnerschappen en zo bijdragen aan de verdere verduurzaming van de landbouwsector en ontwikkeling van innovatieve technologie├źn.

Bio Suisse en het 'Bio Knospe' Label
Een belangrijk kenmerk van de biologische sector in Zwitserland is de aanwezigheid van Bio Suisse en hun 'Bio Knospe'-label. Dit label is sinds 1993 aanwezig bij Coop en sinds 2022 ook in Migros-winkels. Deze associatie, opgericht in 1981, legt strenge normen vast voor biologische productie en certificeert biologische producten in Zwitserland. Het Bio Knospe-label is een van de meest gerenommeerde en erkende biologische certificeringen in het land, waardoor consumenten kunnen vertrouwen op de hoge kwaliteit van deze producten. De strenge normen omvatten onder andere beperkingen op het gebruik van pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen (GGO's), evenals eisen voor dierenwelzijn en duurzaamheid.

Kansen voor Nederlandse ondernemers
De introductie van het Bio 365-label en de koerswijziging van Migros bieden nieuwe mogelijkheden voor internationale bedrijven, inclusief Nederlandse ondernemers, om hun biologische producten op de Zwitserse markt te introduceren. Door de minder strenge eisen in vergelijking met het Bio Suisse Knospe-label, kunnen Nederlandse bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot de Zwitserse markt met hun biologische producten. Dit kan leiden tot een grotere diversiteit aan biologische producten voor Zwitserse consumenten en verdere groei van de biologische sector in het land.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: