Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We werken samen met APPBosa aan de garantie van goede biologische bananen"

Precies weten waar je eten vandaan komt? Natuurlijk kan het, zo schrijft Odin. "Wij kennen en controleren elke schakel zelf van grondstoffen tot arbeidsomstandigheden. Nee, waterdicht krijg je het natuurlijk nooit. Maar we doen elke dag ons best om te waarborgen dat jij weet wat je eet. Een goed voorbeeld is onze samenwerking met APPBosa, die al jaren onze bananen levert. En zeg nou zelf; een banaan is lekker, makkelijk mee te nemen en zit bomvol goeie energie. Het is dus niet vreemd dat we zoveel bananen eten en ze zijn dan ook al jaren de meest verkochte fruitsoort bij Odin."

Coöperatieve samenwerking
Odin koopt haar bananen dus in bij APPBosa, een coöperatie van 556 aangesloten telers. "Deze coöperatie is een van de eerste Fairtrade projecten in Peru. De bananenplantages bevinden zich in de provincie Sullana in het noorden van het land. Vanuit daar wordt er speciaal voor Odin wekelijks een container bananen verscheept naar de Rotterdamse haven. Het voordeel van deze continue stroom is dat er vaste inkomsten zijn voor de telers."

Krachten bundelen
"Aan het begin van deze eeuw hadden veel kleine bananentelers moeite om het geld uitbetaald te krijgen voor de producten die ze aan handelaren hadden geleverd", zo leggen ze uit. "Door de krachten te bundelen ontstond coöperatie APPBosa. Op dit moment bezitten de aangesloten leden samen ongeveer 700 hectare grond. Alle telers met minder dan 5 hectare grond kunnen lid worden van de coöperatie; veel telers hebben zelfs niet meer dan een halve hectare."

Zekerheid voor de kleinschalige teler
De coöperatie, die alleen biologische bananen teelt, biedt haar leden stabiliteit door te zorgen voor toegang tot de internationale markt en een eerlijke prijs gedurende het hele jaar. "De afgelopen 10 jaar hebben de telers de hoogste verkoopprijs in Peru ontvangen. De coöperatie draagt daarnaast bij aan ontwikkeling in de regio; zo is er een elektriciteit netwerk aangelegd, een drinkwatersysteem geïnstalleerd en zijn de wegen verbeterd. De leefomstandigheden van de telers zijn er flink op vooruitgegaan, niet alleen door het stabiele inkomen, maar ook omdat ze toegang hebben gekregen tot gezondheidsvoorzieningen en omdat hun kinderen naar school kunnen."

Kwaliteitscheck
"De kwaliteit van de producten in onze winkels houden we natuurlijk het liefst constant, maar er blijven factoren waar we weinig invloed op hebben. Voor de teelt van bananen heeft dit te maken met de seizoenen. In mei en juni valt er in Peru veel regen en zijn er grote temperatuurschommelingen. Dit zijn ideale omstandigheden voor schimmels die zich tijdens het transport en het afrijpen kunnen ontwikkelen. Om de groei van deze schimmels te remmen werkt APPBosa tijdens deze periode met containers waarin het zuurstof- en stikstofgehalte wordt gereguleerd. Uiteraard doen we bij aankomst op onze groothandel ook nog een kwaliteitscheck. Zo werken we samen met APPBosa aan de garantie van een goed product."

Voor meer informatie:
Odin
De Panoven 1
4191 GV Geldermalsen
0345 577133
[email protected]
www.odin.nl

Publicatiedatum: