Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gestart met een kruiwagen en een hark, hebben we nu een moderne snijkeuken tot onze beschikking"

De Terp Pompoenen viert opening en 40-jarig jubileum

Tholen - Ruim twee jaar geleden legde een verwoestende brand vier loodsen en een woning bij De Terp Pompoenen in de as. De pompoenentelers gingen echter niet bij de pakken neer zitten en besloten over te gaan op een nieuwbouw, waarbij er onder meer plaats werd ingeruimd voor een nieuwe snijkeuken. Afgelopen vrijdag vond de officiële opening plaats, waarbij en passant ook het 40-jarig jubileum werd gevierd.

De Terp is in 1984 gestart als een biodynamische tuinderij met 1 hectare groenteteelt. "Ik ben letterlijk met een kruiwagen en een hark begonnen", vertelt Jeroen. Door de jaren heen is de tuinderij uitgegroeid tot een gemengd akkerbouwbedrijf met vleesvee. In 1998 is begonnen met de eerste leveringen bio-pompoenen aan de grootste Nederlandse supermarkt en werd de eerste pompoenenwasstraat in Europa een feit.

In 2018 werd besloten om afscheid te nemen van de veehouderijtak, zodat alle aandacht uit kon naar de pompoenenbusiness. "We zijn een specialist in de hele pompoenketen van zaadje tot eindproduct."

"We kijken terug op een mooie opening, waarbij zo'n 240 mensen ons bedrijf hebben bezocht zowel uit ons netwerk van telers en klanten als betrokkenen bij de bouw", vertelt oprichter Jeroen Robbers. "Na de ontvangst hadden we Ronald van Marlen als gastspreker uitgenodigd, waarna we met zijn allen feest hebben gevierd. We hebben een hele mooie herbouwperiode achter de rug en die hebben we op deze manier prachtig kunnen afsluiten."

"Met de nieuwbouw hebben we onze capaciteit uitgebreid en tevens de efficiency kunnen verbeteren. Zo hebben we onder meer geïnnoveerd in de bewaring en hebben we dankzij de inzet van warmtekoudetechniek de warmte- en energiehuishouding nog beter voor elkaar. Zo gebruiken we de restwarmte van de koeling weer in de kantoren in de kantine. Inmiddels hebben we ook de beschikking over batterij-opslag, waardoor we tien maanden per jaar volledig op eigen stroom kunnen draaien."

De Terp heeft zich als doel gesteld om voorloper te blijven in de energietransitie. "Eiwittransitie, CO₂-opslag, biodiversiteit, natuurontwikkeling, recycling, waste, people, fair trade, afvalwarmtebenutting, dit zijn onze aandachtsgebieden waar we aan werken. Zo zijn we twintig jaar geleden al een natuurbos gestart. Vijf jaar geleden hebben we dit uitgebreid met een voedselbos van 4 hectare en afgelopen jaren hebben we hier een walnotenteelt van 2,5 hectare aan toegevoegd."

"We hebben een goed pompoenenjaar achter de rug, met grote volumes zowel in het Hollandse als in het importseizoen vanuit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Wij blijven ons als De Terp hard maken voor de oranje (winter squash) pompoen."

"In algemeenheid zien we de markt voor verse pompoenen stabiliseren, maar zien we wel een groei in de gemaksafdeling. Vandaar dat we fors hebben geïnvesteerd in onze snijkeuken om verwerkt product te leveren. Afgelopen herfst en winter hebben we voor het eerst gedraaid en we zijn klaar om meer klanten te beleveren. De productiecapaciteit hebben we om elke geïnteresseerde klant van halve pompoenen tot gesneden pompoenblokjes te voorzien!"

Voor meer informatie:
Jeroen Robbers
De Terp Pompoenen
Lutterveld 2ª
4117 GV Erichem
Mob: +31 (0)6 50210958
[email protected]
www.deterppompoenen.nl/