Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sta jij er ook bij?

Kikkererwten uit Nederland op de BioVelddag

Kikkererwt staat steeds vaker op het menu als duurzaam alternatief voor (dierlijk) eiwit. Maar hoe zit het met de voedselkilometers? Is er duurzame teelt in Nederland mogelijk?

Ook in Nederland zijn enkele telers zijn afgelopen jaren voorzichtig begonnen met de teelt van kikkererwten. In ons omringende landen worden positieve resultaten behaald met de teelt van kikkererwt. Vanaf dit jaar start het Louis Bolk Instituut (LBI) een kleine landelijke pilot gecoördineerd vanuit de PO Eiwitboeren van Nederland. In de pilot worden van diverse rassen van kikkererwten informatie verzameld over de teelt rendementen en oogstrisico's per ras.

De rassen zijn geselecteerde rassen, veredeld of bestaande rassen, die beter passen bij de teelt – en klimaat omstandigheden in Nederland. Door daadwerkelijk in Nederland teeltinformatie te verzamelen over verschillende kikkererwt rassen kan beter uitgezocht worden welke kikkererwtrassen duurzaam en robuust geteeld kunnen worden in Nederland. Deze pilot maakt onderdeel van een breder Europees onderzoeksproject over teelt en afzetmogelijkheden voor kikkererwten.

De pilot heeft als doel het verzamelen van informatie over aangepaste rassen, teeltrendementen en oogstrisico's.

Kom de kikkererwten zelf bekijken in het veld op de BioVelddag (donderdag 4 juli vanaf 13:00 uur in Lelystad). De BioVelddag is een jaarlijks terugkerend evenement voor de biologische akkerbouw sector. Het start met lezingen voor de (melk)veehouderij en eindigt altijd tussen de machines met demonstraties op het akkerveld. Op de Velddag zijn de laatste ontwikkelingen in teelt en mechanisatie te beleven. Standhouders staan rondom een bourgondische veldkeuken waar we dit jaar mét muziek én een gezamenlijk diner van onder meer robuuste aardappelrassen wordt afgesloten.

Als standhouder staan op de BioVelddag? Aanmelden kan nu nog. Maar wees er snel bij. Wil je als bedrijf meegenomen worden in de communicatie, meld je dan voor aanstaande woensdag 5 juni aan. Het programma gaat daarna naar de drukker. Als bezoeker blijf je gratis welkom op de BioVelddag.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoeksproject

En hier voor meer informatie over de BioVelddag (en aanmelden).

Publicatiedatum: