Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koppert Cress wint strijd over werkkostenregeling gezonde medewerkerslunch bij Hoge Raad

Rob Baan: "Euforisch met deze uitspraak, goed nieuws voor groententelend Nederland!"

Tholen - Koppert Cress heeft de strijd gewonnen in een langlopende zaak met de Belastingdienst. De kwestie draaide om de werkkostenregeling met betrekking tot gezonde medewerkerslunches. Gedreven door de missie om al hun medewerkers gezond hun pensioen te laten halen, heeft Koppert Cress gezonde voeding geïntegreerd in hun Arbobeleid. In het bedrijfsrestaurant Rob & Bob, een samenwerking tussen Rob Baan (Koppert Cress) en Bob Hutten (Hutten Catering) worden geen ongezonde opties aangeboden, maar juist gezonde maaltijden. Als onderdeel van het Arbobeleid werden medewerkerslunches gratis aangeboden om de overgang van frisdrank naar fruitwater en van frituur naar groenterijke maaltijden te vergemakkelijken.

In een eerste reactie stelt Rob Baan euforisch te zijn met deze uitspraak: "Ik zit te glimmen van oor tot oor. Dit is baanbrekend voor werkgevers en werknemers in Nederland. Gezond verstand blijkt doorslaggevend: een gezonde lunch. Maar dit is vooral voor de Nederlandse groententeelt heel goed nieuws. Als mensen tussen de middag namelijk groenten gaan eten, dan kun je namelijk het potentieel van de groenteconsumptie drastisch verhogen. Daar zullen we als sector hard voor moeten werken met z'n allen!"

Op de vraag of Rob de uitspraak had verwacht, antwoordt hij: "Ik had het pleidooi van de advocaat-generaal gelezen en dat zag er heel erg positief uit. Je weet alleen nooit hoe zo'n zaak uitvalt bij de rechter. Ik zat vanmorgen dan ook met knikkende knietjes in de auto, want als je verliest was acht jaar werk voor niets geweest."

De vastberadenheid van Koppert Cress om gezondheid en welzijn te bevorderen leidde tot een juridisch geschil met de Belastingdienst. Het standpunt van de Belastingdienst, dat wél belasting verschuldigd was voor deze gratis lunches, leidde tot opschudding in de media en levendige discussies in de maatschappij. Het resultaat was een golf van steunbetuigingen voor Rob Baan en zijn vastberadenheid.

De impact van deze strijd was van dien aard dat het op 24 mei 2024 de Hoge Raad tot een historische uitspraak heeft bewogen in het voordeel van Koppert Cress met betrekking tot de werkkostenregeling voor gezonde medewerkerslunches. "Jarenlang hebben we met afgrijzen de meegebrachte lunches van onze medewerkers geobserveerd, vaak bestaande uit cola en een roze koek", vertelt Rob Baan. "Gezonde medewerkers vormen de kern van een gezond bedrijf. Ons doel is dat al onze medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen."

In 2015 werd in overleg met de Ondernemingsraad (OR), de bedrijfsarts en de Arbodienst een beleidsplan ontwikkeld om medewerkers gezonder te maken en te houden. Hoewel een sportschoolabonnement werd aangeboden en een bedrijfsdiëtiste actief was, bleek het niet voldoende. Het idee van een gezonde lunch binnen het Arboplan kwam op tafel, maar de werkkostenregeling (WKR) stond gratis lunch niet toe, zelfs niet als dit in overeenstemming was met Sociale Zaken en de Arbodienst. Dit leidde tot een gerechtelijke strijd met de Belastingdienst, die nu tot een positieve uitkomst is gebracht met goedkeuring van de Hoge Raad.

Koppert Cress hoopt dat deze uitspraak zal bijdragen aan een positieve verandering en dat gezonde medewerkerslunches kunnen blijven bijdragen aan een gezonde levensstijl voor hun medewerkers en de maatschappij als geheel. Het bedrijf blijft vastbesloten om door te gaan met hun inzet voor gezondheid en welzijn.

Voor meer informatie: https://www.nieuwelunchcultuur.nl/op-werk/

Publicatiedatum: