Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Start steenfruitseizoen Lleida

Afzet bio-steenfruit in Spanje blijft achterop

Ook in het Noord-Spaanse Lleida is de steenfruitoogst ondertussen van start gegaan. "Dit jaar lopen we iets voor op het gebruikelijke schema. We hebben vorige week al de eerste abrikozen geoogst, deze week plukken we de eerste kersen – maar daar hebben we er dit jaar maar weinig van – en over twee weken is het dan de beurt aan de eerste perziken, nectarines en paraguayo's", zegt Rodrigo Masip.

"Dit jaar zullen we ongeveer 2,6 miljoen kilo steenfruit en hardfruit oogsten. Er zijn enkele koude dagen geweest, maar de impact was minimaal. En op dit punt in het seizoen is er geen risico op vorst meer, dus we verwachten een goede maatsortering."

"Nieuw dit jaar in ons assortiment zijn biologische peren. Begin augustus verwachten we ongeveer 600 ton biologische Williams en Limonera peren te plukken. En een paar weken geleden hebben we nog met succes een audit van onze percelen, die zich in de omschakeling naar de biodynamische teelt bevinden, doorstaan. We hopen dit jaar dus nog meer fruit met het Demeter-keurmerk te kunnen afzetten."

Het merendeel van het biologische en Demeter-gecertificeerde steenfruit van Conjuntfruit is bestemd voor export. "Het biodynamische fruit wordt voornamelijk naar Duitsland verzonden, met ook enkele volumes naar Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk. Voor de afzet van het biologische product hebben we dit jaar ons commercieel team versterkt. In Spanje ligt er nog heel veel biologisch product in de supermarkt, er is nog veel ruimte om die consumptie aan te zwengelen. Consumentenverenigingen zijn dan weer een direct kanaal van teler naar consument."

"In heel Europa is de consumptie gedaald vanwege de inflatie, overigens ook van het conventionele fruit. We hebben het deze winter in Spanje al gemerkt voor appelen en peren, en eind vorig seizoen in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland, waar de consumptie en de prijs van vooral biologisch fruit daalden."

"We moeten de consument duidelijk maken dat de prijzen van groenten en fruit noodzakelijkerwijs moeten stijgen omdat ook de teeltkosten toenemen. Zo is het minimumloon weer gestegen en arbeid maakt ongeveer 50% van de teeltkosten uit", vertelt Rodrigo. "Bovendien ontvangt de land- en tuinbouw via het GLB subsidies – 32% van de Europese begroting gaat naar landbouw – wat aangeeft dat groenten en fruit eigenlijk kunstmatig goedkoper worden gehouden. In veel gevallen zou de land- en tuinbouw in Europa simpelweg onhaalbaar zijn zonder deze steun. En toch liggen de verkoopprijzen vaak nog onder de teeltkosten."

Voor meer informatie:
Conjuntfruit
Ctra. Vall d´Aran, Km. 6
25123 Torrefarrera (Lleida) – Spanje
Tel: +34 973 590 180
[email protected]
https://conjuntfruit.es