Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eerste met adaptogeen Astragalus membranaceus in Nederland"

Tweede loods voor Biosfeer Groede

Tholen - Biosfeer Groede heeft mooie plannen. Niet alleen werd vorige week de eerste paal geslagen voor de bouw van de nieuwe loods. De afgelopen dagen is bij de teler, producent en groothandel van gecertificeerde plantextracten ook een start gemaakt met planten. Altijd een bijzondere periode, beaamt directeur Nick Sinke.

Als eerste waren de klaprozen, kamille, paardenbloemen, korenbloemen, stinkende gouwe en bronzen venkel aan de beurt. Al deze planten worden in Groede opgekweekt en afgehard. "Het planten gebeurt allemaal met de hand, omdat alle plantjes verschillend zijn. We zijn nu met acht personen bezig. Achter de tractor lopen mensen die het netjes dichttrappen, zodat het plantje een goede start krijgt. Vijftien soorten medicinale zitten inmiddels al in de grond. Er wordt ook nog gezaaid natuurlijk en uitgeplant op ruggen. Al met al zijn we altijd wel tot eind mei bezig om alles vol te krijgen", aldus Nick.

Hier komt de nieuwe loods te staan

De planten krijgen in Groede alle tijd om te groeien. "Dit is eigenlijk gedeeltelijk al voor de omzet van 2026. De planten moeten goed groeien en in augustus 2025 gaan we oogsten en we verkopen het in 2026."

De tweede plantdag waren onder meer de Scutelaria baical, salie en Astragalus membranaceus aan de beurt. De laatstgenoemde is een nieuwe teelt. "Dit is een Chinese plant, een adaptogeen. Die zorgt er voor dat je immuun- en stressysteem wat leniger wordt. Dit kruid wordt in Nederland naar ons weten nog niet geteeld, dus erg leuk om dit nu biologisch te kunnen doen." Nick geeft aan dat het om een relatief kleine hoeveelheid gaat. "De opbrengst zal zo'n 250 kilo zijn, daar kunnen wij een heel jaar mee vooruit." Tevens is er een nieuwe kamillesoort geplant. "Dit is een speciale soort met veel grotere bloemen, voor een aromatisch extract."

Nieuwbouw
De nieuwbouwplannen zijn vorig jaar gemaakt, geeft Nick aan. "We groeien hier uit ons jasje. In het huidige pand zit zowel de opslag als de productie. Dus zijn we gaan nadenken over nieuwbouw. In de nieuwe loods van 600 vierkante meter gaat alle opslag van plantextracten en gedroogde kruiden plaatsvinden. Ook komen er verpakkingsmaterialen in te liggen. En er is ruimte voor een kantoor en lesruimte. Het huidige pand gaan we volledig herinrichten om meer productie te kunnen draaien. Dit is allemaal noodzakelijk om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. We schalen hiermee geleidelijk op."

De verwachting is dat de loods in oktober helemaal klaar zal zijn. Er komen zonnepanelen op het dak te liggen. "Hiermee zullen we zo ver mogelijk zelfvoorzienend te worden." Het nieuwe pand komt op eigen terrein te staan. "Ons huis staat er vlak naast, dus het heien moest heel voorzichtig gebeuren."

Nick vertelt tot slot nog trots dat ze binnenkort een zoetwaterproject starten. Wanneer de tijd rijp is, zal hij hier wat meer over delen.

Voor meer informatie:
Nick Sinke
Biosfeer Groede
Scherpbierseweg 1
4503 GR Groede
0117 376337
[email protected]
www.biosfeer-groede.com