Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pim Clotscher, Neutkens:

"Tambudzai maïspopulatie – oerdegelijk, eerlijk en biodynamisch uit eigen land"

De zaadvaste maïspopulatie Tambudzai is het resultaat van een bijzonder project tussen Nordic Maize Breeding en Neutkens. "De (maïs)zaadveredeling wordt veelal gedomineerd door grote multinationals die naast bestrijdingsmiddelen ook zaden verkopen. De globale veredelingsprogramma's van deze bedrijven leiden tot zeer uniforme maïsrassen met een smalle genetische basis die voornamelijk getest worden onder niet-biologische omstandigheden. Steeds vaker worden er patenten aangevraagd op natuurlijke eigenschappen, hoewel dit bij wet is verboden. Inmiddels is het aantal verleende patenten opgelopen tot meer dan duizend. Waren er zo'n 25 jaar geleden nog 6 Nederlandse partijen (waaronder Wageningen Universiteit) die snijmaïs veredelden, nu is Nordic Maize Breeding het enige 100% Nederlandse bedrijf dat echt in de regio veredelt", vertelt Pim Clotscher, biodynamisch boer op de Wilhelminahoeve en teeltadviseur bij Neutkens. Hij was verantwoordelijk voor de zaadproductie van de Tambudzai.

Pim vertelt graag wat meer over de Tambudzai: "Om productie en beschikbaarheid in eigen hand te houden is de zaadvaste maïspopulatie Tambudzai ontwikkeld. De Tambudzai is als biologisch heterogeen materiaal alleen toegestaan in de biologische sector en is daar ook voor veredeld. Heterogeen wil zeggen dat de planten niet uniform zijn maar zeer divers. De uiterlijke verschillen worden gaandeweg de teelt zichtbaar. Zo is er verschil in lengte, wortelpatroon en zelfs kolftype en kleur."

Tambudzai kolven

Door de genetisch brede basis van de Tambudzai is deze volgens de teeltadviseur robuuster onder wisselende en extreme omstandigheden. "De Tambudzai is sterk en gezond, de jeugdontwikkeling is goed, waardoor het gewas snel sluit. De opbrengst en kwaliteit zijn vergelijkbaar met hybriden rassen. De populatie bestaat uit zowel dent als flint kolven wat een gezonde mix aan bestendig en onbestendig zetmeel oplevert. Tambudzai heeft een FAO van 210 en is zowel geschikt voor snij- als korrelmaïs. Ook de combinatie met stokbonen of zonnebloemen is goed mogelijk. De heterogeniteit is in het veld al goed te zien: bijna geen plant is hetzelfde en ook de kolven variëren in vorm en kleur."

Wilhelminahoeve is een gemengd bedrijf in Zeeland gespecialiseerd in zaadteelt, opslag en schonen van vooral granen en peulvruchten. Door de eigen teelt en rassenselectie streven Wilhelminahoeve en Neutkens ernaar de biologische boer te voorzien van rassen en soorten passend bij het teeltdoel, de grondsoort en de regio.

"Zaad van de Tambudzai is te verkrijgen bij Neutkens en is tot stand gekomen door een oerdegelijke, eerlijke en toekomstbestendige samenwerking tussen een boer, een veredelaar en een zaadhandel", besluit Pim.

Voor meer informatie:
Pim Clotscher
Zaadhandel Neutkens
Lantie 1a
5512 NG Vessem
+31 (6) 83521185
[email protected]
www.neutkens.nl

Grietje Raaphorst
Nordic Maize Breeding
+31 (6) 17345947
[email protected]
www.nordicmaize.com

Publicatiedatum: