Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-boer Jan Overesch: "Mooi dat ze nu publiekelijk schrijven dat het anders moet"

ProRail gaat stoppen met spuiten glyfosaat langs het spoor

Tholen - ProRail gaat gefaseerd stoppen met het gebruik van het omstreden middel glyfosaat. De spoorbeheerder gebruikt het bestrijdingsmiddel langs het spoor om onkruid te bestrijden. ProRail meldt dat ze er uiterlijk in 2028 helemaal vanaf stappen omdat ze zien dat chemische onkruidbestrijdingsmiddelen negatieve effecten hebben op mens en milieu.

Biologische boer Jan Overesch maakt zich hier al jaren hard voor, aangezien het middel ook gebruikt wordt vlak bij zijn landbouwgrond in Raalte. "Het spoor loopt tussen onze percelen door. In het voorjaar zie ik ze op een quad met sproeiarmen rondrijden en dan weet ik al weer hoe laat het is; tien tot veertien dagen later wordt het allemaal geel. ProRail heeft al een keer toegezegd ander materiaal te willen gaan gebruiken. Het stelt ook allemaal niks voor wat daar groeit, maar een elk grassprietje is al te veel." Een erg ouderwetse gedachte, meent Jan.

Lange adem
De bio-boer geeft aan blij te zijn met het besluit. "We zijn hier al een hele tijd mee bezig. In 2014 heb ik het al op Twitter gezet en toen kreeg ik via dit medium reactie van ProRail. Daarna heb ik eens via de website afspraken gemaakt, maar die zijn ze nooit nagekomen. Ze bleven maar doorgaan met dit middel, terwijl je merkt dat iedereen van mening is dat het anders moet. In Duitsland en Frankrijk is dit al gelukt. Als je als gangbare boer moet omschakelen, ga je ook kijken bij de biologische collega. Daarom zou het heel normaal zijn als ProRail ook eens bij een ander zou gaan kijken."

Het moet anders
Hij vervolgt: "Het is mooi dat ze nu publiekelijk schrijven dat het anders moet." Jan benadrukt dat ze de zaak ook vanuit Salland Zoemt warm houden. "De berichtgeving van de afgelopen week is een mooie stok achter de deur. Je merkt dat iedereen die oog heeft voor het milieu achter deze zaak staat. Zij haken hier ook op in."

Reactie ProRail
ProRail-woordvoerder Jeroen Wienen geeft aan dat er de komende jaren 'gefaseerd' een einde zal komen aan het gebruik van glyfosaat. "We stoppen met het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen, omdat we zien dat deze middelen negatieve effecten hebben op mens en milieu", aldus Jeroen. Klik hier voor het volledige bericht van ProRail.

Voor meer informatie:
Jan Overesch
Overesch ecologische landbouw
Hondemotsweg 40
8101 NJ Raalte
0572 391674
06 50280574
[email protected]
www.overesch.nl