Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense boer deelt geheimen van het telen van biologische aardbeien

Pavlo Vasyunik, de directeur van LLC Organic Land in Velykyi Lyubin, regio Lviv, deelde inzichten over de biologische teelt van aardbeien met Agronews.ua. Met bijna een decennium ervaring in boomgaardcultivatie en de teelt van bessen en groenten, heeft Vasyunik zich de afgelopen zes jaar gericht op het telen van biologische aardbeien en frambozen.

Vasyunik benadrukt het belang van de bodemkwaliteit en het selecteren van de juiste variƫteit voor succesvolle biologische bessenteelt. Hij pacht land dat al decennia lang vrij is van chemicaliƫn en pleit voor handmatige, arbeidsintensieve benaderingen die typerend zijn voor biologische landbouw om besmetting van naburige landbouwpraktijken te voorkomen.

In tegenstelling tot de uitdagingen van frambozenteelt, vindt Vasyunik de biologische teelt van aardbeien gunstiger. Met behulp van standaardtechnieken zoals verhoogde bedden bedekt met zwart plastic mulch en druppelirrigatie, bereikt hij consistente opbrengsten.

Ondanks marktonzekerheden en beperkte binnenlandse interesse in biologische producten, blijft Vasyunik zich inzetten voor biologische landbouw. Hij erkent hogere productiekosten, maar benadrukt de superieure kwaliteit van biologische aardbeien in termen van houdbaarheid, aroma en smaak.

Met het oog op de toekomst, plant Vasyunik de productie uit te breiden om te voldoen aan zowel binnenlandse als internationale vraag naar biologische aardbeien.

Bron: agronews.ua

Publicatiedatum: