Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokale biologische bananen populair in Israël, ondanks dubbel zo hoge prijs als importproduct

Inwoners van Israël geven de voorkeur aan lokaal geteelde bananen. "Biologische bananen, geteeld in verschillende delen van het land, halen een dubbel zo hoge prijs als het conventionele importproduct", meldt een teler in het noorden van het land.

Yanki Litani, beheerder van een bananen- en avocadoteeltlocatie bij Kibboets Hanita in het noorden van Israël: "We hebben ook een perceel gecertificeerde biologische bananen. Een lokale instantie voert de inspecties uit voor de certificeringen. We hebben veel bananenpercelen door het hele land, van het noorden tot het zuiden."

Kibboets Hanita teelt biologische bananen op een areaal van 3 hectare in het noorden, op ongeveer 2,5 km van de Libanese grens. De bananenplantages zijn bedekt met netten. Grand Naine, een variëteit ontwikkeld in Israël, is het meest geteelde ras. "Onze lokaal geteelde bananen zijn duurder dan gangbare bananen. Ze worden hier in Israël voor het dubbele van de prijs verkocht. We hebben vorig seizoen 36.674 kilo geoogst."

Ondanks dat het land bekend staat om zijn woestijnen en warme klimaat, ontving Israël veel winterregen, wat de bananenteelt mogelijk maakt. "We hadden dit seizoen alleen al 800 mm regen. De grote uitdaging is het warme klimaat. De bananen groeien langzamer als het heet is. We telen de bananen onder netten omdat ze ook helpen bij het beheersen van de parasieten", legt Litani uit.

Hij zegt dat de Israëli's de lokale groente- en fruitsector steunen in deze tijden van oorlog. "We zouden meer bananen kunnen verkopen dan we telen vanwege de sterke lokale vraag", stelt Litani.

Goed avocadoseizoen
Litani zegt dat Kibboets Hanita ook een bevredigend avocadoseizoen heeft gehad. "We hebben 2.000 ton geoogst. Het seizoen was erg goed, we hebben 90% van onze volumes naar Europa verzonden en de prijzen waren er goed", besluit Litani.

Voor meer informatie:
Yanki Litani
Kibboets Hanita
Tel: +972 52 374 9704 (Israël)
[email protected]

Publicatiedatum: