Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Clusteren bio-landbouw oplossing in VS?

"Gangbare landbouwers met biologische buren gebruiken meer pesticiden"

Amerikaanse onderzoekers concluderen dat er in de gangbare landbouw meer pesticiden gebruikt worden wanneer de percelen omringd worden door biologische landbouw. Het clusteren van biologische velden zou het gebruik van pesticiden op zowel biologische als conventionele velden kunnen verminderen.

De onderzoekers van de University of California bekeken de effecten van biologische velden op omliggende boerderijen en dus over de netto impact van biologische landbouw, omdat hier nog veel minder over bekend is. Hiervoor vergeleken ze gegevens over pesticidengebruik en gewassen van 14.000 velden gedurende zeven jaar in Kern Country (Californië), naast gegevens over biologische landbouw en pesticidengebruik voor de gehele VS.

Biologische velden kunnen grotere plaagdierpopulaties herbergen of organismen die plaagdieren op natuurlijke wijze bestrijden, wat kan leiden tot een mogelijke verspreiding van organismen naar naburige velden. De onderzoekers vonden dat biologische velden omringd door meer biologische landbouw minder pesticiden gebruikten, terwijl conventionele velden omringd door biologische landbouw ze meer gebruikten. Het clusteren van biologische velden zou het gebruik van pesticiden op zowel biologische als conventionele velden kunnen verminderen.

"We vonden dat de aanwezigheid van omringende biologische akkerbouw over het algemeen leidt tot een afname in het gebruik van pesticiden op biologische akkers, wat vooral lijkt te worden veroorzaakt door een vermindering in insecticiden. Daarentegen leidt omringende biologische landbouw tot een kleine maar significante toename in pesticidengebruik op conventionele velden. Op basis van deze resultaten simuleren we hoe het veranderen van het aandeel biologisch akkerland het netto insecticidengebruik verandert. Terwijl het netto insecticidengebruik afneemt bij hoge niveaus van biologisch akkerland, neemt het netto insecticidengebruik bij de algemeen waargenomen niveaus toe door de positieve (insecticidenverhogende) effecten van omringend biologisch akkerland op conventionele akkers. Dit effect kan volledig worden gemitigeerd door het clusteren van biologisch akkerland", concluderen de onderzoekers.

"Deze resultaten suggereren dat inspanningen om meer biologische landbouw te bedrijven kunnen leiden tot een afname in pesticidengebruik, maar dat is waarschijnlijker bij hogere niveaus van biologische landbouw in het landschap. Bij lage niveaus van biologische akkerland wordt het tegenovergestelde verwacht. Het ruimtelijk clusteren van biologische akkers en het ruimtelijk scheiden van biologische en conventionele akkers zou de milieuvoetafdruk van zowel biologische als conventionele akkers kunnen verminderen."

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. Boerderij ging in op het feit dat de situatie in Californië niet één op één vergelijkbaar is met Nederland (klik hier voor dat artikel).

Publicatiedatum: