Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe naam, structuur en logo bij officiële opening nieuwe productiefaciliteit

Biobest Group verder onder nieuwe naam BioFirst Group

Biobest Group heeft haar nieuwe hypermoderne productiefaciliteit voor roofmijten geopend. Deze opening vormde meteen ook de gelegenheid om de nieuwe naam, BioFirst Group, structuur en het nieuwe logo van de groep te onthullen. Te gast waren onder meer David Clarinval, vice-eersteminister en minister van Zelfstandigen, KMO's en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, en Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw.

De Biobest Group werd meer dan 37 jaar geleden in België opgericht en heeft vandaag de dag wereldwijd meer dan 2.800 mensen in dienst, die samenwerken met telers en landbouwers in meer dan 70 landen. Roofmijten vormen een cruciaal onderdeel van het groeiende assortiment biologische gewasbeschermings- en gewasgezondheidsproducten.

"Onze investering van 12 miljoen euro in deze nieuwe, hypermoderne kweekfaciliteit voor mijten met een oppervlakte van 4000 m² zal onze productiemogelijkheden enorm vergroten en op termijn plaats bieden aan 50 werknemers", aldus Jean-Marc Vandoorne, CEO van de Biobest Group. "Dankzij onze uiterst bekwame teams en onze baanbrekende technieken voor de grootschalige kweek van mijten, staat deze nieuwe faciliteit aan de top van de innovatie. Hierdoor kunnen we de productie opschalen om nog beter aan de vraag van klanten te kunnen voldoen."

De nieuwe productiefaciliteit van Biobest draait volledig op groene energie en is vrij van fossiele brandstoffen. De faciliteit beschikt over een warmtepompsysteem, luchtbehandelingskasten, een hoogwaardige warmtewisselaar voor maximale energieterugwinning en een PV-installatie die 416.000 kWh per jaar genereert, wat betekent dat de CO²-uitstoot op de hele vestiging in Westerlo met 15%, oftewel 44 ton, teruggedrongen wordt.

"Duurzaamheid staat centraal bij alles wat we doen, en deze verbeteringen in energie-efficiëntie maken deel uit van onze innovatieve aanpak om de CO²-voetafdruk van de Groep tot een minimum te beperken", aldus Jean-Marc.

Over het huidige wetgevingslandschap zegt Jean-Marc het volgende: "Hoewel we verheugd zijn dat we vandaag onze nieuwe, hypermoderne productiefaciliteit voor roofmijten kunnen onthullen, blijven we er bij de EU-beleidsmakers op aandringen om de langdurige registratieprocessen voor biopesticiden te verkorten. Op dit moment worden onze Europese telers en landbouwers namelijk ernstig benadeeld bij het vinden van oplossingen voor de toenemende resistentie van plagen tegen conventionele pesticiden. De registratie van biopesticiden duurt momenteel in Europa 6 tot 10 jaar, terwijl dit proces in de rest van de wereld slechts 1 tot 3 jaar in beslag neemt."

Minister Jo Brouns voegt hier het volgende aan toe: "In een tijd waarin de fundamenten van de Europese samenwerking op de proef worden gesteld, is het onze verantwoordelijkheid om de strategische autonomie tot stand te brengen die nodig is om de volgende generaties Europese burgers te voeden. Als we dat op een duurzamere manier willen doen, en dat is onze plicht, dan moeten we ook onze landbouwsector de kans geven om de nodige alternatieven te ontwikkelen en toe te passen."

Nieuwe naam en logo BioFirst Group onthuld
Tijdens de officiële opening maakte de Biobest Group van de gelegenheid gebruik om haar nieuwe bedrijfsstructuur, groepsnaam en logo te onthullen.

"Na onze recente overname van Biotrop – de Braziliaanse specialist in biopesticiden, biostimulanten en inoculanten voor vollegrondsgroentegewassen – heeft de Biobest Group haar bedrijfsstructuur gereorganiseerd om de operationele efficiëntie en flexibiliteit te verbeteren", legt Jean-Marc uit. "Onder de nieuwe naam BioFirst Group hebben we nu aan de ene kant een structuur die zich richt op de glastuinbouw en aan de andere kant een structuur die zich richt op de teelt in de vollegrond."

Op de tuinbouwmarkt zal de onderneming zich blijven richten op de ontwikkeling, productie en verkoop van nuttige insecten, mijten en nematoden voor de bestrijding van plantenplagen in glastuinbouwgewassen.

BioWorks zal zich richten op de ontwikkeling, productie en verkoop van biologische gewasbeschermingsmiddelen, terwijl Plant Products een aantal one-stop-shop distributeurs in de tuinbouwmarkt zal omvatten.

Op de vollegrondsmarkt zal Biotrop zich richten op de ontwikkeling, productie en verkoop van biologische gewasbeschermingsmiddelen, biostimulanten en inoculanten voor vollegrondsgewassen over de hele wereld.

Minister David Clarinval: "België is altijd een vruchtbare bodem geweest voor innovatieve, baanbrekende bedrijven zoals BioFirst. Met zijn biopesticiden als alternatief voor conventionele gewasbeschermingsmiddelen biedt dit bedrijf oplossingen voor een concurrerende, duurzame en hoogwaardige Belgische en Europese landbouw. Onze landbouwers hebben doeltreffende gewasbeschermingsmiddelen nodig om een toereikende voedselproductie en hoge opbrengsten te garanderen. Op deze manier helpt BioFirst onze landbouwers aan een beter inkomen en draagt het tegelijkertijd bij aan het behoud van ons ecosysteem, en daar ben ik heel blij om."

"Met onze toegenomen productiemogelijkheden en nieuwe organisatiestructuur onder de paraplu van de BioFirst Group zijn we perfect uitgerust om ons ambitieuze doel te bereiken, namelijk om in de komende tien jaar toe te treden tot de top 10 van wereldwijde gewasbeschermingsbedrijven als speler die zich uitsluitend op biologische oplossingen richt", besluit Jean-Marc Vandoorne.

Voor meer informatie:
BioFirst Group
+32 14 257980
[email protected]
www.biofirstgroup.com

Publicatiedatum: