Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zaterdag 1 juni, Antropia

‘Seed matters’ congres met Vandana Shiva

Er speelt veel op het gebied van zaaizaad, zo stellen de organisatoren van het 'Seed matters' congres. "De soortenrijkdom op de rassenlijsten is de afgelopen decennia kleiner en kleiner geworden. Zaadfirma's worden overgenomen door chemische concerns die ook landbouwgif en medicijnen produceren. Patentvrij en gentechvrij zaadgoed staat steeds verder onder druk. En nu ook Europa dreigt te kiezen voor een laagdrempelige toelating van gentechvoedsel is het de vraag wat we hier als telers, veredelaars en onderzoekers tegenover kunnen zetten. En hoe we de markt en de consument in onze keus voor gentechvrije biologische zaden kunnen meenemen?"

In het congres 'Seed matters' op zaterdag 1 juni in Driebergen (Antropia) praten ze geïnteresseerden bij over de huidige stand van zaken in Den Haag en Brussel als het gaat om etiketteringsplicht, over afspraken over het voorkomen van besmetting op het veld en over de rol van patenten die kleine veredelingsbedrijven buiten spel zet.


Vandana Shiva

Maar naast de bedreigingen gaat dit congres ook juist over mogelijkheden. Welke kansrijke initiatieven met bv zaadvaste rassen zijn al opgestart? En wat zijn de ervaringen van boeren die hiermee werken?

"Met in ons midden de wereldberoemde Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. Zij creëerde met Navdanya in India de 'gardens of hope 'talloze variëteiten van o.a. rijst. Wat kunnen we leren van haar ervaringen in de strijd tegen monopolisering van zaadgoed en voor het behoud van agrobiodiversiteit?"

"Met dank aan onze sponsoren en mede in het kader van 100 jarig jubileum van de biodynamische landbouw, bieden wij een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling voor iedereen die betrokken is bij behoud van een grote variëteit aan zaadgoed geschikt voor de biologische en agro-ecologische landbouw. Omdat zaadgoed ons cultureel erfgoed is en de bron van ons bestaan. Dat is iets anders dan zaadgoed waarbij natuurlijke eigenschappen middels een technische ingreep worden gepatenteerd door multinationals in agrochemie en zaadgoed."

Programma

 • 9.30 inloop met koffie/thee
 • 10.00 Opening
 • 10.10 – 10.40 Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de UvA. Onze landbouw moet radicaal veranderen. Wat kan technologische of holistische plantenveredeling ons opleveren? Overdenkingen van een plantenbiotechnoloog met een warm hart voor biodynamische landbouw.
 • 10.40 – 11.35 Dr. Vandana Shiva vertelt over haar strijd tegen de agrochemische landbouw in India. Wat zijn haar lessons learned? En kan haar 'Navdanya' project ook een inspiratie vormen voor ons land?
 • 11.35- 11.45 Korte pauze
 • 11.45 -12.30 Vier beknopte inleidingen op de belangrijkste thema's waar in de middag groepsgewijs over kan worden gesproken.

De politiek
Marian Blom (Bionext / IFOAM) .Wat gebeurt er in Brussel en Den Haag? Over patenten, etikettering en een gentechvrije bio-sector.

De sector
Theo Boon, Odin en Edith Lammerts van Bueren, emeritus hoogleraar biologische veredeling. Hoe pakken we het probleem bij de wortel aan? Een project vanuit het fonds New definitions (IONA, Claudy Jongstra, Odin) als voorbeeld van kansrijke ontwikkelings-programma's voor biologisch zaadgoed.

De praktijk (1)
Witlofteler Leen Jan Reedijk van Nieuw Bonaventura en Greet Lambrecht van de Vlaamse boerderij Akelei. Wat maakt het werken met zaadvaste rassen de moeite waard?

De praktijk (2)
Jos Jeuken van GAOS en ervaringsdeskundige René Groenen vertellen met tal van praktische tips over hoe je kunt leren werken met zaadvaste rassen.

 • 12.30 -13.15 biologische lunch
 • 13.15- 14.15 Groepsgesprekken over de thema's van en met de inleiders.
  Ook kunnen kleinere groepen over deelonderwerpen worden gevormd.
 • 14.15- 15.15 Terugkoppeling en uitwisseling
 • 15.30- 15.45 Closing remarks Vandana Shiva

Dagvoorzitter: Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter

Klik hier voor meer informatie en het aanmeldingsformulier.

Voor meer informatie:
Bert van Ruitenbeek
Stichting Demeter
06-20731016
bert@stichtingdemeter.nl
www.stichtingdemeter.nl

Publicatiedatum: