Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"RO grootste obstakel voor ondernemers om te starten met MFL"

In opdracht van het kabinet heeft de Kamer van Koophandel (KvK) een onderzoek gedaan naar belemmeringen bij het starten van activiteiten in de multifunctionele landbouw. Daaruit blijkt dat de meeste knelpunten die agrarische ondernemers ervaren bij het opstarten van activiteiten te maken hebben met ruimtelijke ordening (RO).

De KvK heeft zich in het onderzoek gericht op twee sectoren, namelijk de agrarische kinderopvang en verblijfsrecreatie. LTO Multifunctionele Landbouw en brancheorganisaties Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) en Vekabo/ In het Groen vormden onderdeel van de van de werkgroep.

Als grootste knelpunt noemen ondernemers het traject om een vergunning te krijgen. Ook ervaren ondernemers een gebrek aan transparantie over de status en voortgang van de vergunningsaanvraag en het ontbreken van begrijpelijke communicatie. De mate waarin ze dit als probleem ervaren, hangt voor een deel af van de mate waarin gemeenten ervaring hebben opgedaan met het verlenen van vergunningen aan ondernemers in de multifunctionele landbouw.

Minister Adema wil via verdiepend onderzoek naar wet- en regelgeving op het gebied van RO op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau nagaan waar de knelpunten in de regelgeving zelf zitten. Dat onderzoek moet in dit voorjaar van start gaan. Het ministerie van EZK, SZW, LNV, IPO, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en LTO Multifunctionele Landbouw worden hierbij betrokken. Het doel van het onderzoek is te komen tot vermindering van regeldruk en het vergroten van de ondernemersruimte.

Zie hier (Kamerbrief over KvK rapport regeldrukervaring in de Multifunctionele Landbouw | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl) voor de kamerbrief van minister Adema over dit onderwerp. Hij heeft KvK het onderzoek laten doen naar aanleiding van de motie van de Kamerleden Bromet en Thijssen (beiden GroenLinks-PvdA). De motie verzoekt de regering in kaart te brengen waar landelijke of lokale regels neventakken onbedoeld tegenwerken.

Zie hier (Belemmeringen bij het starten van een multifunctionele landbouwactiviteit landbouwactiviteit (overheid.nl)) voor het onderzoeksrapport van KvK.

Bron: LTO

Publicatiedatum: