Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

André Rieu schenkt 200 kilo biologische wortelen aan voedselcoöperatie

'Kunnen jullie iets met 200 kilo biologische wortelen?' Met die vraag klopt André Rieu aan bij de 5e winkel verjaardag van voedselcoöperatie Gedeelde Weelde. Het was de aanleiding op zaterdag 23 maart geven we, in samenwerking met Maastrichtse violist en Zuid-Hollandse biologische boer Cornelis Mosselman, 1200 kilo biologische wortelen weg te geven.

foto Gedeelde Weelde

Hoe kwam deze 'wilde wortel' actie tot stand?
"Gedeelde Weelde draagt bij aan de transitie naar biologische landbouw. Dit doen wij door biologische en biodynamische producten af te nemen via groothandels en waar mogelijk via lokale producenten. Hierdoor maakt de coöperatie het mogelijk voor haar leden en klanten om als consument te kunnen kiezen voor een bijdrage aan de transitie naar een andere landbouw.

Cornelis Mosselman is een akkerbouwer uit Ooltgensplaat (Zuid-Holland) die zijn hart volgt. Hij is na generaties reguliere teelt, omgeschakeld naar biologisch, regeneratief verbouwen met zijn bedrijf Vooruitboeren. Cornelis ervaart hoe verbroken de verbinding tussen boer en burger is, en hoeveel groter nog de kloof tussen boer en overheid. Via verschillende initiatieven probeert Cornelis als biologisch landbouwer deze verbinding met de consument te verbeteren.

Toen Mosselman met 100.000 kilo onverkoopbare biologische wortels zat, heeft Maastrichtse violist André Rieu een partijtje ingekocht. Een groot deel hiervan schenkt hij aan Gedeelde Weelde, om te delen met klanten en andere geïnteresseerden.

De wereldberoemde dirigent en initiatiefnemer van het Strauss orkest hecht veel waarde aan zijn gezondheid. Waarom is dit voor André zo belangrijk? André doet er alles aan om te kunnen blijven doen wat hij doet: topsport op het podium. Daarvoor heeft hij nodig: een gezonde geest in een gezond lichaam. En daarbij hoort gezonde voeding. Hij ondersteunt de gedachte dat er een andere mindset nodig is van ons als consumenten als het gaat om gezonde voeding. Daar moeten we een eerlijke prijs voor betalen. Daarom onderstreept ook André Rieu het belang van de veranderende landbouw en heeft hij daar actie in ondernomen.

Vanuit het uitgangspunt 'Fair Share', vindt Gedeelde Weelde dat het economisch aantrekkelijk of op zijn minst haalbaar moet zijn voor boeren om een omslag te maken in hun bedrijfsvoering en bij te dragen aan de transitie in de landbouw. Hiervoor wil Gedeelde Weelde aandacht vragen. Daarom hebben wij de laatste duizend kilo wortelen gekocht van boer Cornelis, om samen met Andre Rieu en Cornelis Mosselman te pleiten voor houdbare, duurzame landbouw en bewustzijn onder consumenten en producenten rondom gifvrije voeding voor ons lijf en zorg voor onze Aarde.

De wortels van Mosselman zijn afgekeurd omdat ze er, door een moeilijk groeiseizoen, niet allemaal standaard uitzien. Maar ook bij een wortel gaat het wat ons betreft niet om de buitenkant, maar om de smaak en kwaliteit van binnen."

Locatie: Gedeelde Weelde in het Sphinxkwartier.
Tijdstip: Zaterdag 23 maart 2024, vanaf 9 uur.

Publicatiedatum: