Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruittuin van West teelt witlof op eigen wormencompost

In Amsterdam-West vind je Fruittuin van West, een bio-dynamische bezoekboerderij met ruim 30 soorten fruit, een Bio-winkel en een Tuincafé. Op de boerderij is ook een jammakerij en een grot waar paddenstoelen en witlof groeien. De biologische teelt van witlof is best lastig geweest. Gaandeweg het seizoen kwam er toch smet en phytophthora. Daarom is er door het boomgaardteam een proef gestart met witlofpennen zetten op water en 3 soorten compost: biomeilercompost, champost en wormencompost. De witlofkroppen die in de proef geteeld werden op de wormencompost staken er met kop en schouders bovenuit. De witlofteelt gaat nu beter dan ooit. Waar normaal het water elke 3 weken verschoond moet worden gebruiken, blijkt dat hier niet nodig. Een deel van het water wordt afgetapt en gebruikt als compostthee voor bemesting van de boomgaard.

Links: zwarte bessen snoei.

De regenwormen die aan de basis liggen van de wormencompost worden gehouden in bakken in buitenbakken. Ze worden liefdevol verzorgd door Peter Jan Brouwer en gevoerd met AGF-restanten uit winkel en café. De wormencompost van Peter Jan is voor bezoekers ook te koop in de bio-winkel van Fruittuin van West.

Kringloop is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvisie. De witlofpennen dienen na de witlofoogst als voer voor de Hereford-runderen. Maar ook het snoei-afval vindt veelal een mooie bestemming. Er zijn dit jaar al 4 toprestaurants uit Amsterdam die wagens vol zwarte bessen-takken komen ophalen en dit verwerken tot een cassis-olie.

Voor meer informatie:
Fruittuin van West
Tom Schreursweg 48
1067 MC Amsterdam
06 12322396
info@fruittuinvanwest.nl
www.fruittuinvanwest.nl

Publicatiedatum: