Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edward Koemans, Davis Europe:

"Rwanda heeft veel potentie als avocadoproducent"

Tholen - Naast de avocado's vanuit Kenia en Tanzania gaat Davis Europe in het najaar ook starten met de leveringen vanuit Rwanda. "Het Rwandese avocadoseizoen loopt tussen oktober en februari en valt daarmee perfect tussen de andere twee origines", vertelt CEO Edward Koemans, die net terug is van een bezoek aan zijn Afrikaanse leveranciers.

Hij ziet veel potentie in Rwanda als avocadoproducent. "Het mooie van dit land is dat er zeer weinig corruptie is en dat is voor Afrikaanse begrippen uniek. Het is wel een echt ontwikkelingsland dat zich ook op avocadogebied nog moet ontwikkelen, wel met strenge focus op kwaliteit. Men haalt daarvoor momenteel veel kennis uit Kenia. Onze zakenpartner heeft een areaal van zo'n 70 hectare, een eigen pakhuis en heeft ook alle certificeringen van Smeta tot GRASP en GlobalGAP goed op orde. Men pakt de teelt zeer professioneel op. Vanaf 2026 zal men vol in productie zijn."


Pakhuis in Rwanda

Sinds vorig jaar heeft Davis een joint venture met Saipei, dat vestigingen heeft in Kenia en Tanzania. Naast de conventionele avocado's vermarkt Davis Europe ook biologische avocado's vanuit Kenia, deze vinden hoofdzakelijk hun weg naar de Spaanse markt. Vanaf 1 april zal Paul Vroombout binnen Davis Europa aan de slag gaan als account manager, specifiek voor de avocadobusiness.

"Kenia heeft dit jaar een normaal seizoen. Momenteel wordt er stevig geladen, omdat er verwacht wordt dat Peru ook flinke volumes gaat sturen. Daarmee kan het einde van het seizoen wellicht wat minder florissant eruit zien dan aanvankelijk werd verwacht", aldus Edward. Door de Rode Zee issues is de export vanuit deze Afrikaanse landen minder op Europa gericht. Zo verladen wij momenteel ook stevig avocado's vanuit Tanzania naar India, een transittijd van slechts acht dagen. Ook stuurt Tanzania veel avocado's naar het Midden-Oosten, maar dat is een markt waar wij zelf minder vertegenwoordigd zijn."

"De markt voor avocado's is momenteel goed en dat zal de komende weken ook wel zo blijven, maar er komt een flinke hausse aan vanuit Kenia en later Peru, dus het is even afwachten hoe de markt hierop zal reageren. Waar ik blij mee ben is dat de Keniaanse overheid streng toeziet of er avocado's met het juiste drogestofgehalte worden verstuurd. Ik ben dan ook blij met de kwaliteit die ik gezien heb. Er hangt niet super veel fruit aan de boom en de maten zijn goed, al met al verwacht ik een positief seizoen."

Voor meer informatie:
Edward Koemans
Davis Europe
Tel: 088-2665555
ekoemans@davisworldwide.nl
www.davisworldwide.nl