Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruud den Boer, Oxin Growers:

"Steeds meer contractafspraken in vruchtgroentenafzet"

Tholen - Oxin Growers is weer afgetrapt met het nieuwe vruchtgroentenseizoen. "Ons areaal is licht gegroeid, maar in totaliteit redelijk stabiel gebleven", vertelt commercieel directeur Ruud den Boer. Een belangrijke tendens die hij dit jaar in de markt ziet is dat er over de hele linie - met uitzondering van komkommers - meer percentage- en deelcontracten zijn afgesloten. "Al met al een positieve ontwikkeling, die de telers en de klanten een stuk zekerheid biedt."

De uitzondering voor de komkommers heeft volgens de commercieel directeur alles te maken met grillige jaren. "Met name door de hoge prijspieken van twee jaar geleden is men zowel in de handel als teelt gereserveerder om afspraken vast te leggen." Ten opzichte van afgelopen jaar is dit seizoen het aanbod belichte komkommers en tomaten bij Oxin Growers weer uitgebreid.

"De start van het komkommerseizoen werd gekenmerkt door een wat grillige aanvoer en prijszetting. Ook de prijzen zijn nog niet al te hoogstaand met een huidig prijsniveau rond de 32 cent voor de 35'ers en 35 cent voor de 40-sortering", vertelt Ruud. "Voor tomaten zagen we met name bij de belichte teelt een goede start, maar die markt is na een goed begin ook weer wat weggezakt. Bij ons is het areaal snoeptomaten na twee jaar daling wat gestegen. Het areaal trostomaten is verder afgenomen en in losse tomaten en specialties is ons areaal nagenoeg gelijk gebleven."

"Het paprikaseizoen is gestart met de groene paprika's en inmiddels worden er ook alweer kleine volumes oranje en rode paprika's aangevoerd. Prijzen liggen op een niveau rond de 2 euro, maar dat zegt nog niet zoveel bij de huidige volumes. Wel is de algehele indruk dat het gewas er sterk bij staat", vervolgt Ruud. "Ook de prijszetting van de aubergines is oké. Wel is er nog wat meer zonlicht nodig voor een beter kwaliteit van het product. Tussen week 12 en 14 verwachten we dat meer partijen overschakelen op Nederlands product."

"We hebben afgelopen week ons kick-off event gehad met 200 deelnemers vanuit teelt en handel. De algehele tendens is wel dat men veel zin heeft in het nieuwe Hollandse seizoen. De kwaliteit vanuit andere landen is ook niet al te denderend", aldus Ruud. "Zo'n kick-off is belangrijk om teelt en afzetpartners in contact te laten komen. Als wij weten wat onze afzetpartners zoeken, kunnen we daar ook het productaanbod op aansluiten."

Uitbreiding met het biologische product staat zeker op het wensenlijstje bij Oxin. "Er blijft vraag naar biologische vruchtgroenten aan de afzetkant. Er zijn nog wel een aantal vrije telers, maar ze moeten ook binnen onze coöperatie passen", aldus de commercieel directeur. Uitbreiding van de teelt naar het buitenland is - met uitzondering van de Belgische leden - vooralsnog niet aan de orde. "Uitsluiten doen we het niet, maar we hebben voor nu geen ambities om uit te breiden in de zuidelijke landen."

Voor meer informatie:
Oxin Growers
+31 (0)180 203 203
info@oxin-growers.nl
www.oxin-growers.nl