Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe ons darmmicrobioom de geestelijke gezondheid beïnvloedt

Iris Sommer, professor psychiatrie belicht in een artikel in de belgische krant De Morgen hoe het microbioom, een complexe gemeenschap van micro-organismen in onze darm, essentieel is voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Zij stelt dat veranderingen in onze darmflora kunnen bijdragen aan neurologische en psychiatrische aandoeningen zoals depressie, angst, ADHD, en autisme.

Factoren zoals keizersnede, het ontbreken van borstvoeding, en het gebruik van antibiotica kunnen de ontwikkeling van een gezond microbioom vertragen, wat weer invloed heeft op onze hersenen en mentale welzijn. De interactie tussen darmbacteriƫn en ons immuunsysteem speelt een cruciale rol in deze processen. Stoelgangtransplantaties en probiotica worden onderzocht als mogelijke behandelingen voor psychische aandoeningen, met de potentie om traditionele medicijnen te vervangen of aan te vullen. Voeding speelt ook een belangrijke rol in het behouden van een gezond microbioom, wat suggereert dat dieetveranderingen kunnen bijdragen aan zowel de preventie als de behandeling van hersenaandoeningen.

Lees hier het volledige artikel van De Morgen

Publicatiedatum: