Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw boek: Natuurinclusieve landbouw in de praktijk

De term Natuurinclusieve landbouw zie je steeds vaker, maar wat houdt dit in? CLM en het Louis Bolk Instituut hebben een lesboek samengesteld met daarin een volledig overzicht van maatregelen en ervaringen: 'Natuurinclusieve landbouw in de praktijk'. Dit boek is verschenen op 15 maart 2024 en bedoeld voor het onderwijs, maar bruikbaar voor iedereen die zich met natuurinclusieve landbouw bezighoudt.

Hoe ziet natuurinclusieve landbouw eruit in de praktijk? Wat weten we over de effecten op bodem, water, biodiversiteit en klimaat? Hoe integreer je maatregelen voor een natuurinclusieve bedrijfsvoering? Het is een hele puzzel voor agrariërs om een bedrijf neer te zetten van ecologische meerwaarde en met een goed verdienmodel.

Natuurinclusieve landbouw produceert voedsel binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving, en draagt bij aan behoud en herstel van biodiversiteit. Dit boek reikt hiervoor, met praktijkgerichte beschrijvingen van maatregelen, de puzzelstukjes aan. Deze puzzelstukjes bestaan uit maatregelen voor bodem, gewas, dier, landschap, specifieke soorten en regionale verbinding.

Het bedrijfseconomisch plaatje en het perspectief voor natuurinclusief ondernemen komen in het boek prominent naar voren. Ten slotte vertellen agrariërs hoe deze puzzelstukjes samenkomen in hun bedrijfssysteem.

De belangrijkste vragen rondom natuurinclusieve landbouw worden in dit boek beantwoord en het staat bomvol kennis en ervaring van agrariërs en onderzoekers van CLM Onderzoek en Advies en het Louis Bolk Instituut. In samenwerking met Hogeschool van Hall Larenstein en Aeres Warmonderhof is deze ervaring praktijkrijp gemaakt voor het leslokaal, omdat kennis over natuurinclusieve principes en maatregelen onderdeel moeten zijn van het onderwijspakket.

Ook gratis te raadplegen
Het rijk geïllustreerde boek is in print verschenen, maar ook gratis te raadplegen en downloaden via Groen Kennisnet. Hier is het uitgebreid met opdrachten en zijn de illustraties uit het boek beschikbaar voor gebruik door docenten en leerlingen. Het boek is vanaf 19 maart te bestellen bij de uitgever Brill.

Het boek 'Natuurinclusieve landbouw in de praktijk' is mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en onderdeel van de Green Deal Natuurinclusieve Landbouw Groen Onderwijs.

Bron: Louis Bolk Instituut

Publicatiedatum: