Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotere rol voor Oekraïense vrouwen in biologische landbouw als gevolg van oorlog

Het gebrek aan mannelijke arbeidskrachten is een grote uitdaging voor boerderijen in tijden van oorlog. Ongeveer 27% van de managers van biologische boerderijen in Oekraïne zijn momenteel vrouwen.

Genderkwesties zijn van bijzonder belang voor Oekraïne. Traditioneel is de rol van vrouwen in de Oekraïense samenleving altijd erg belangrijk geweest. Vandaag de dag is het tekort aan mannelijke arbeidskrachten als gevolg van de oorlog een serieuze uitdaging geworden voor bedrijven, en vrouwen nemen in groten getale 'mannelijke' beroepen aan.

In de nabije toekomst zal het naoorlogse herstel van Oekraïne in hoge mate afhangen van vrouwen, omdat er rekening moet worden gehouden met veel aspecten. Denk hierbij onder meer aan de implementatie van de Europese Green Deal, die rechtstreeks verband houdt met de deelname van vrouwen, die de drijvende kracht zijn achter de groene transformatie.

Organic Initiative heeft een genderprofielstudie uitgevoerd van de Oekraïense biologische sector om de rol van vrouwen en mannen in de biologische sector te identificeren, de veranderingen, vooral met betrekking tot de oorlog, evenals de uitdagingen voor de sector en mogelijke manieren om deze te overwinnen.

In het onderzoek werd 47% van alle marktdeelnemers in de biologische landbouw ondervraagd, waarvan 72% landbouwproducenten waren, 17% verwerkers, 7% handelaren en 4% andere activiteiten.

Volgens statistieken beheerden vrouwen begin 2021 20,8% van de boerderijen in Oekraïne. En volgens een recente studie is ongeveer 27% van de managers van biologische boerderijen vrouw. Dit verschil met niet-biologische landbouw kan onder andere worden verklaard door het feit dat biologische landbouw vaak wordt gestart door mensen die geen traditionele stereotypen hebben geërfd en in plaats daarvan moderne landbouw- en bedrijfsmethoden leren.

Tegelijkertijd is er ook sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de biologische sector in Oekraïne, evenals stereotypen en vooroordelen die vrouwen ervan weerhouden hun positie te verbeteren. In het bijzonder zijn er wijdverspreide stereotypen onder sectorvertegenwoordigers van beide geslachten over de verdeling van functies en verantwoordelijkheden in 'vrouwen' en 'mannen'.

Slechts 19% van de respondenten noemt topfuncties als directeur, directeur-generaal, CEO, adjunct-directeur, enzovoorts als vrouwenfuncties, terwijl 48% van de respondenten deze functies als 'mannenfuncties' beschouwt.

Een veel voorkomende ernstige uitdaging voor bedrijven in oorlogstijd is het tekort aan mannelijke arbeidskrachten. 76% van de respondenten verwoordde dit probleem en schreef het meestal toe aan mannen die in het leger gingen en andere beperkingen als gevolg van de staat van beleg. En 62% van de respondenten merkte ook een tekort aan technische specialisten op. In de realiteit van vandaag moeten vrouwen traditioneel mannelijke activiteiten overnemen, maar dit vereist automatisering van productieprocessen om harde fysieke arbeid te vervangen.

Tips om positieve trends in de biologische sector te ondersteunen en te stimuleren:

  • het verspreiden van positieve voorbeelden van het werk van vrouwen, ook in 'mannelijke posities', waardoor het imago van vrouwen in de sector wordt verbeterd;
  • het vergemakkelijken van de vorming van een infrastructuur voor het verenigen, delen van ervaringen, wederzijdse hulp en ondersteuning van vrouwen - potentiële managers en ondernemers;
  • het promoten van dergelijke specialiteiten en faculteiten van universiteiten en hogescholen bij de ouders van meisjes en meisjes zelf - toekomstige landbouwberoepen;
  • het vergemakkelijken van de ontwikkeling van vrouwelijk ondernemerschap in de biologische sector en het versterken van de rol van vrouwen in de samenleving in het algemeen.

Download hier de presentatie van de genderstudie die werd gepresenteerd tijdens de conferentie 'On the Frontline - Women of Ukraine are Changing the World' op Biofach 2024 op 14 februari.

Klik hier voor de volledige studie.

Voor meer informatie: www.organicinitiative.org.ua

Bron: Organic Initiative

Publicatiedatum: