Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer Duits areaal voor biologische teelt

Volgens het Statistikamtes Nord in Duitsland was het areaal biologische vollegrondsgroenten in Sleeswijk-Holstein vorig jaar ongeveer 30%. Dat is 11% meer dan in 2022. Op 2.117 hectare werden vollegrondsgroenten biologisch geteeld. Dit blijkt uit de laatste cijfers. Volgens het CBS Noord is het aandeel biologische groenten bijna verdubbeld ten opzichte van 2012, toen er in Sleeswijk-Holstein slechts 1.088 hectare was. De trend is dus stijgend.

Bedrijven gebruiken steeds meer areaal voor biologische teelt
Het aantal biologische groententelers is echter niet significant gestegen in de Duitse deelstaat. In plaats daarvan suggereren de cijfers dat dezelfde bedrijven hun land steeds vaker biologisch bewerken. In totaal teelden 336 tuinbouwbedrijven vorig jaar groenten en aardbeien, waarvan 88 volgens de biologische normen. Het totale areaal in Sleeswijk-Holstein bleef ongeveer gelijk, terwijl het areaal vollegrond licht groeide.

In 2023 werd in Sleeswijk-Holstein ongeveer 352.700 ton vollegrondsgroenten geoogst, ongeveer 3% meer dan in 2022. 304 bedrijven teelden vorig jaar groenten in de vollegrond. In folietunnels en kassen bedroeg het aandeel biologische teelt in de deelstaat bijna 60%. Gemiddeld had elk aardbeien- of groententeeltbedrijf in Sleeswijk-Holstein ongeveer 23 hectare.

Kool is koploper in groenteteelt in Sleeswijk-Holstein
Volgens Statistikamt Nord zijn rode en witte kool de onbetwiste koplopers in de groententeelt. Deze geteelde groenten worden voornamelijk in de regio Dithmarschen geteeld en namen vorig jaar ongeveer 42% van de vollegrond in beslag. De telers in Sleeswijk-Holstein oogstten meer dan 190.000 ton witte kool.

Asperges komen voornamelijk uit het zuiden en oosten van Holstein
In de regio's Herzogtum Lauenburg, Stormarn en Segeberg en in de regio rond L├╝beck stonden daarentegen vaak asperges op het land. Bijna driekwart van de aspergeteeltgebieden in Sleeswijk-Holstein lag daar.

Aardbeien mochten ook niet ontbreken bij de telers. De gemiddelde vollegrondsopbrengst in Sleeswijk-Holstein was in 2023 ongeveer 6% hoger dan het jaar ervoor. Volgens het Statistikamt wordt er nu ook veel in folietunnels geteeld.

Hamburg: Aantal groententeeltbedrijven blijft dalen
De tuinbouwbedrijven in Hamburg teelden vorig jaar in totaal 178 hectare groenten. Het areaal daalde met 73% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2022 bedroeg het areaal nog 695 hectare. Het aantal groententeeltbedrijven daalde met 10% tot 60.

Sommige teeltbedrijven zijn verhuisd naar naburige deelstaten. Hun oogst wordt dan niet meer aan Hamburg toegerekend. Volgens de cijfers kampen de telers ook met afzetproblemen en een tekort aan arbeidskrachten.

Bron: Statistiekbureau Noord

Publicatiedatum: