Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterbekken voor biologische appel- en perenboomgaarden geïnstalleerd in regio Brussel

De Nederlandse Plastic Industrie (NPI), een bedrijf gespecialiseerd in folieoplossingen, wateropslagoplossingen en tuinbouwproducten, heeft meer dan 7.000 m² ENPEX FPP bassinfolie geïnstalleerd bij een biologische appel- en perenteler, in opdracht van VGB. Ondanks de sterke wind slaagde hun team erin een waterbassin te installeren in de regio Brussel.

Irrigatie
Deze teler is gespecialiseerd in milieubewuste en biologische teelt van appelen en peren en had behoefte aan een wateropslagsysteem. Hij zal het opgeslagen water gebruiken voor de irrigatie van de appel- en perenbomen.

Knopnevelen als vorstbescherming
De teler zal het water ook gebruiken voor knopnevelen in nachten wanneer vriestemperaturen de knoppen bedreigen. Koude lentenachten, gekenmerkt door temperaturen onder nul, vormen een potentiële bedreiging voor de knoppen, bloesems, en uiteindelijk, de gehele oogst van fruitboomgaarden. Tijdens deze kille nachten is er een verhoogd risico op nachtvorst, waardoor ijskristallen op de bloesems ontstaan. Dit kan het bestuivingsproces verstoren en resulteren in een slechte vruchtzetting. Bovendien kan de vorming van ijs in de plantenweefsels leiden tot cellulaire schade, wat de algehele gezondheid en productiviteit van de fruitbomen beïnvloedt.

Om deze risico's te beperken, ondernemen fruittelers vaak beschermende maatregelen zoals het nevelen van knoppen tijdens koude nachten. Water dat op de knoppen wordt gesproeid door sproeisystemen, aangesloten op een centraal waterreservoir, creëert een beschermende film rond de plant. Dit proces koelt niet alleen de plant af, maar houdt ook de knoppen boven hun kritieke schadetemperatuur.

Oeverbescherming
NPI bedekte de wanden van dit 12.300 m³ bassin met geotextiel om de folie te beschermen tegen UV-straling en om een ontsnappingsroute te bieden voor dieren die in het reservoir kunnen komen.

Voor meer informatie:
NPI
Tel: +31 518 481 846
www.npibv.com

Publicatiedatum: