Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francesco Ancona, OP Agrinova Bio 2000 (Sicilië):

"Tot 20 cm diepte is de grond volledig droog"

"De verkoopprijzen vergoeden de teeltkosten niet en de situatie wordt verergerd door te veel kleine maten bij de sinaasappelen, wat de afzet bemoeilijkt. De verkoop vordert maar langzaam. We zien een afname in de consumptie, ook van het bio-fruit. Over het algemeen consumeren mensen minder fruit, maar de telersprijzen zijn al die jaren gelijk gebleven. In de supermarkten stijgen de verkoopprijzen wel", stelt Francesco Ancona, technisch manager van het Siciliaanse OP Agrinova Bio 2000.

De 55 leden van de coöperatie hebben samen een areaal van 616 hectare, waarvan 55% voorbehouden is voor citrus, 10% voor vollegronds- en kasgroenten, 10% voor diverse boomgaarden (ook noten), 5% voor tropisch fruit (vooral avocado en dat aandeel neemt toe als gevolg van klimaatverandering), 5% voor olijven en de resterende 15% voor akkerbouw. Een gemiddeld teeltbedrijf beschikt over 10 hectare. Vaak gaat het om multifunctionele bedrijven, die zich ook toeleggen op agrotoerisme en/of educatieve projecten.

"Biologische telers slagen er niet meer in de teeltkosten, die aanzienlijk zijn gestegen, te dekken. De boerenprotesten zijn deels te verklaren vanuit de toegenomen energiekosten. Bovendien is in Sicilië het water schaars. De irrigatieconsortia hebben zeer weinig bewateringsbeurten toegestaan en wie een put heeft, moet veel elektriciteit verbruiken om het water omhoog te pompen. Ook op dit moment wordt er nog bewaterd vanwege de droogte. De grond is dor. Bodemmonsters bij onze leden tonen aan dat tot 20 cm diepte de grond volledig droog is. Het is niet verwonderlijk dat Sicilië is uitgeroepen tot een risicogebied voor droogte en woestijnvorming."

"Na enkele positieve jaren laat de afzet van het biologische fruit een neerwaartse trend optekenen, ook op de cruciale Duitse markt", legt Francesco Ancona uit. "Ondanks deze trend houdt onze afzet stand. We groeien niet zoals in de goede jaren, maar de verkoop blijft op peil, omdat de consument profiteert van de lagere prijzen, die nu gelijk zijn aan die van het conventionele product. Met R&D willen we de consumenten aan ons binden, onder meer met traceerbaarheidssystemen. Het doel is de markt voor onze telers te verruimen en samen met de bio-sector het narratief van de 'grote hongersnood' te doorbreken, volgens welke theorie de groeiende wereldbevolking niet gevoed zou kunnen worden als we voedsel op een duurzame manier teelden."

Agrinova Bio 2000 levert aan groothandelaren, lokale supermarkten en de detailhandel. Sinds 2004 heeft de coöperatie op de markt van Acireale, in de provincie Catania, een stand waar wekelijks direct biologische producten kunnen worden aangekocht bij de aangesloten telers. Een deel van het citrus gaat daarnaast naar schoolkantines en sinds enkele jaren is er een online-winkel voor Italiaanse consumenten met levering binnen 48 uur na bestelling.

Met een omzet van ruim € 4 mln zet de coöperatie 49% van haar volumes af in Italië. De rest wordt geëxporteerd naar België (19% van de waarde van de export), het Verenigd Koninkrijk (29%), Duitsland (9%), Zwitserland (15%), Frankrijk (26%) en de resterende 2% naar andere landen (Polen, Luxemburg en Griekenland).

Voor meer informatie:
OP Agrinova Bio 2000
Via Anzalone, 12 bis/E
95024 Acireale (CT) – Italië
Tel: +39 (0)95 877811
commerciale@agrinovabio2000.it
www.agrinovabio2000.it

Publicatiedatum: