Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Implementatie 'Local in the lead' werpt vruchten af"

Omzet ForFarmers in 2023 met 10,3% gedaald

ForFarmers meldt dat de implementatie 'Local in the lead' haar vruchten afwerpt; de tweede helft van 2023 liet een herstel van de marktpositie en duidelijke verbetering van de onderliggende winstgevendheid zien. ForFarmers biedt complete voeroplossingen voor de (biologische) veehouderij.

Toelichting geconsolideerde resultaten 2023
Het totale volume daalde met 6,7% tot 8,4 miljoen ton, waarvan 1,6% als gevolg van de verkoop van de Belgische mengvoeractiviteiten. Autonoom daalde het volume met 5,1% ten opzichte van vorig jaar. Het volume mengvoer, als onderdeel van het totale volume, daalde met 6,6% (autonoom 5,2%) naar 5,9 miljoen ton. Gecorrigeerd voor de Belgische volumes lag het mengvoervolume de tweede helft van 2023 in lijn met de eerste helft (-1%), wat aangeeft dat ForFarmers haar positie in een licht krimpende markt kon verstevigen in de tweede helft van 2023.

De totale omzet nam af met 10,3% tot €2.975 miljoen, met name als gevolg van de dalende grondstof- en energieprijzen en lagere volumes. De brutowinst daalde met 3,5% tot €477,3 miljoen. De ontwikkeling van de brutowinst liet een verbetering zien gedurende het jaar, waarbij de brutowinst in de tweede helft is gestegen, zowel ten opzichte van de eerste helft 2023 als de tweede helft 2022. De daling in grondstofprijzen en de lokale aanpak droegen binnen alle clusters aan deze ontwikkeling bij.

Pieter Wolleswinkel, CEO van ForFarmers: "2023 was een jaar van transitie voor ForFarmers, waarin we in het tweede halfjaar een verbetering van onze resultaten hebben gerealiseerd. De implementatie van onze strategie, waarbij we nog dichter bij onze boeren staan met een lokale marktaanpak, werpt haar vruchten af. We staan sterk opgesteld om onze belofte aan onze klanten waar te blijven maken; het leveren van goed voer tegen een scherpe prijs. Ook de overname van Piast in de groeimarkt Polen is een belangrijke stap in de uitvoering van onze strategie. Hierdoor kunnen we niet alleen efficiënter produceren, maar biedt de geografische spreiding ook goede commerciële kansen. Ook hebben we in oktober 2023 onze mengvoeractiviteiten in België verkocht gezien het beperkte marktperspectief voor ForFarmers.

Het is onze overtuiging dat de veehouderij een essentiële rol speelt om betaalbaar en duurzaam voedsel te waarborgen. Daarom blijven we investeren in duurzame oplossingen, zoals innovatieve voerconcepten onder andere om het aandeel reststromen in onze producten te vergroten. Voor veel boeren zijn het uitdagende tijden. We kijken ernaar uit om te blijven werken aan oplossingen die bijdragen aan een goed renderend toekomstbestendig boerenbedrijf. Zo geven we invulling aan onze missie For the Future of Farming. Voor ForFarmers was 2023 een jaar van uitdagingen én vooruitgang. En dat laatste stemt me vol vertrouwen voor de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze mensen en onze strategie op de juiste weg zijn."

In het bericht staat over Reudink het volgende: 'Bij Reudink en Pavo stond het volume onder druk door de impact van inflatie.' Ook in het stukje over de marktontwikkelingen komt de biologische productie aan bod: 'Aanhoudend hoge inflatie, waardoor de consumentenvraag naar vlees en zuivelproducten werd beïnvloed,
de vraag naar biologische producten daalde in 2023.'

Klik hier voor het volledige bericht.

Publicatiedatum: