Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Workshop 100% plantaardige mest

Joost van Strien van Boerderij Zonnegoed is de trotse eerste Nederlandse akkerbouwer met het Biocyclic Vegan Keurmerk. Na jaren experimenteren staat er een rendabel bedrijfsmodel dat geen dierlijke mest meer gebruikt, zelfvoorzienend is in stikstof en overige mineralen aanvult met compost.

Biologisch Netwerk organiseert een workshop waarbij men leert hoe je de bemesting toepast bij verschillende gewassoorten, omstandigheden en bewerkingsmomenten, ziet men het resultaat bij de gewassen en krijg je inzicht in de kosten en opbrengsten. Een toekomstbestendige landbouwmethode, waarmee je de kringloop op je eigen bedrijf rond kunt maken.

Een inspirerend verhaal over de worm, de ploeg en de koe
Hieronder vast een voorproefje in de online workshop van een half uur van Biologisch Netwerk met Joost van Strien in de Biokennisweek van 2021. Joost laat zien hoe hij is omgeschakeld naar biologisch, naar biodynamisch, hoe hij is gestart met onbereden teeltbedden, zaaien onder compost en experimenteerde met maaimeststoffen. Daarna volgden intensieve omschakelprocessen naar niet kerende grondbewerking en vanaf 2020 naar volledig plantaardige bemesting. Begin 2021 ontvingen Joost en Christiaan de certificering voor het Biocyclic Vegan Keurmerk.

Ingrid Veeman van Biologisch Netwerk vraagt hem ook naar zijn motivatie voor en ervaringen tot nu toe met vegan landbouw; “Ik wil niet meer afhankelijk zijn van dierlijke mest,” vertelt Joost. Hij verwacht dat een groeiend aandeel plantenteelt in onze menselijke consumptie belangrijk wordt bij de transitie van de landbouw. In de online workshop vertelt hij over zijn boerderijpraktijk, hoe zijn bodembeheer zorgt voor klimaatbestendig en klimaatpositief telen en over hoe dit invulling krijgt in zijn vruchtwisseling en bedrijfseconomie.

Programma

  • 12.45 – 13.00 uur: Inloop en ontvangst met koffie, thee
  • 13.00 uur van start met o.a.: kennismaking deelnemers met Joost en Joost met de deelnemers, de bedrijfskenmerken en belangrijkste vragen Praktijkrondleiding door Joost over 100% plantaardig mestgebruik, werkwijze en eigen ervaringen, met aandacht voor opbrengsten en kosten
  • 14.30 uur PAUZE met koffie en thee
  • 14.45 uur vervolg met o.a: uitwisseling over belangrijkste vragen en gezamenlijk bekijken en bespreken mestgebruik op het land o.l.v. Joost
  • Afsluitende vragenronde.

Praktische informatie
Voor deelname aan de workshop ontvangt men een factuur van € 50,- per deelnemer + 21% BTW. Meer informatie of vragen: ingrid@biologischnetwerk.nl.

Bron: BioAcademy

Publicatiedatum: